Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Kατάσταση πολιορκίας στην Καμπούλ



Αλυσιδωτές επιθέσεις Ταλιμπάν στο κέντρο της πόλης
κατά την ορκωμοσία υπουργών του Καρζάι

Α.P., Reuters

Με μια παράτολμη, όσο και συμβολική επιχείρηση, οι Ταλιμπάν κατέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η κυβέρνηση Καρζάι, παρά την κλιμάκωση των αμερικανικών προσπαθειών για τη συντριβή των εχθρών τους. Την ώρα που 14 νέοι υπουργοί ορκίζονταν στο προεδρικό μέγαρο, το κέντρο της Καμπούλ είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, καθώς κομάντος των Ταλιμπάν επιχειρούσαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τρεις άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ 71 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά και επιθέσεις αυτοκτονίας των Ταλιμπάν, εκ των οποίων δέκα ένοπλοι σκοτώθηκαν στο τρίωρο των σφοδρών συγκρούσεων με δυνάμεις του αφγανικού στρατού και του ΝΑΤΟ.

Η επιχείρηση άρχισε λίγο πριν από τις 10 π.μ., συνεχιζόταν στη διάρκεια της ορκωμοσίας και έλαβε χώρα στην περιοχή της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται το προεδρικό μέγαρο, η κεντρική τράπεζα, υπουργεία και το πολυτελές ξενοδοχείο «Σεράνα», όπου καταλύουν οι περισσότεροι εκ των Δυτικών αξιωματούχων που επισκέπτονται την Καμπούλ.

Ριπές πυροβόλων και εκρήξεις αντιαρματικών βλημάτων ακούγονταν για ώρες στο κέντρο της Καμπούλ, το οποίο έσπευσαν να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι ένοικοι και περαστικοί. Ταλιμπάν οχυρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο, δίπλα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στήλες μαύρου καπνού ορθώνονταν στον ουρανό της αφγανικής πρωτεύουσας.


Τελικά, οι εξτρεμιστές δεν μπόρεσαν να καταλάβουν δημόσια κτίρια, κατέφεραν όμως βαρύ πλήγμα στην προσπάθεια του Καρζάι να απλώσει χείρα συνεργασίας στους «μετριοπαθείς Ταλιμπάν». Ηταν η πιο θεαματική επιχείρηση από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν κομάντος είχαν πολιορκήσει κυβερνητικά κτίρια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 άνθρωποι. Oχι λιγότερο εύθραυστος εμφανίζεται ο Καρζάι στο πολιτικό επίπεδο, όπου το Kοινοβούλιο δεν έχει ακόμη εγκρίνει το σύνολο της κυβέρνησής του, με αποτέλεσμα οι 14 υπουργοί που ορκίστηκαν χθες υπό τους ήχους των πολυβόλων να συνυπάρχουν με 11 συναδέλφους τους από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η χθεσινή επίθεση αποδυνάμωσε περαιτέρω τον Καρζάι, δέκα ημέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη την οποία συνεκάλεσε στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Στόχοι της διάσκεψης είναι η θωράκιση της ασφάλειας, η οικονομική αναστήλωση και η καταπολέμηση της ενδημικής διαφθοράς της κυβέρνησης Καρζάι. Το τελευταίο ζήτημα έχει τεθεί ως όρος από πολλές κυβερνήσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν την πολεμική προσπάθεια του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, με το αυξανόμενο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Οπως έγινε γνωστό χθες, η αρμόδια επιτροπή της αφγανικής κυβέρνησης απέσυρε το σχέδιο που είχε καταρτίσει για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το οποίο κρίθηκε ανεπαρκές από διπλωμάτες ισχυρών χωρών της Δύσης και του ΟΗΕ. Εξάλλου, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ο Καρζάι θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στις 26 Ιανουαρίου, δύο ημέρες προ της διεθνούς διάσκεψης του Λονδίνου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, δύο Κινέζοι μηχανικοί και τέσσερις Αφγανοί απήχθησαν από ενόπλους στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.