Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το Ιράν φέρεται να συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις


The New York Times
Στη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησε για πρώτη φορά η ιρανική πλευρά, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Παρότι Ιρανοί κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, η είδηση της συμφωνίας έρχεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.
Η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει τον πρόεδρο Ομπάμα να εμφανισθεί ως εμπνευστής διπλωματικής επίλυσης της κρίσης, η οποία διανύει ήδη το δέκατο έτος της. Αγνωστο παραμένει, όμως, εάν ο Μιτ Ρόμνεϊ -εφόσον εκλεγεί- θα ακολουθήσει αυτή την πολιτική προσέγγιση με την Τεχεράνη. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε το Σάββατο τη συμφωνία.
Ακόμη και αν οι δύο πλευρές φθάσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι Αμερικανοί εκφράζουν φόβους ότι η Τεχεράνη θα εκμεταλλευθεί τις συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο και να ολοκληρώσει έτσι ζωτικής σημασίας βελτιώσεις του πυρηνικού της προγράμματος σε υπόγειες κυρίως εγκαταστάσεις. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον θα ήθελαν οι συνομιλίες να περιορισθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε τα θέματα προς συζήτηση να διευρυνθούν, ώστε να περιλάβουν τη Συρία, το Μπαχρέιν και άλλα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Η κυβέρνηση Ομπάμα θέσπισε διυπουργική επιτροπή από το υπουργείο Εξωτερικών, τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο για να καθορίσει την αμερικανική διαπραγματευτική γραμμή. Μια επιλογή αφορά την ενίσχυση των περιορισμών του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν, με χαλάρωση των δυτικών εμπορικών κυρώσεων ως αντάλλαγμα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι γνωρίζουν -και συμφωνούν με- τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον. Οταν, όμως, ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Μάικλ Ορεν, ρωτήθηκε το Σάββατο για το θέμα, απήντησε σαφώς ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από τον Λευκό Οίκο.
Το Ιράν αρνείται επίμονα εδώ και χρόνια τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών με τις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας την εσωτερική διένεξη εξουσίας που συγκλονίζει το ιρανικό καθεστώς και φέρνει αντιμέτωπο τον πρόεδρο Αχμεντινετζάντ με τον Αλί Λαριτζανί, πρώην επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας και σημερινό πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή, η διενέργεια απευθείας συνομιλιών με τις ΗΠΑ, θεωρούμενες ως ο «Μεγάλος Σατανάς» από το θεοκρατικό καθεστώς, αποτελούσε ανάθεμα για το ιερατείο, το οποίο έχει στηρίξει την πολιτική του νομιμοποίηση στον αντιαμερικανισμό.
Η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται όμως η Τεχεράνη, με το εθνικό νόμισμα ριάλ να κατακρημνίζεται ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων, ίσως υποχρεώσει την ιρανική ηγεσία σε συμβιβαστική στάση.
Απερρίφθη αίτημα Αχμεντινετζάντ
Αίτημα του προέδρου Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ να επισκεφθεί τις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης, όπου κρατείται στενός σύμβουλος της προεδρίας, απέρριψε χθες η ιρανική Δικαιοσύνη.
Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι η επιρροή του προέδρου Αχμεντινετζάντ υποχωρεί το 2012, που είναι και το τελευταίο έτος της προεδρίας του. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα την Κυριακή, αιτιολογώντας την απόφαση ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα προωθήσει τα συμφέροντα του Ιράν στην παρούσα δεινή οικονομική συγκυρία. «Πρέπει να δίνουμε σημασία μόνο στα κρίσιμα ζητήματα. Μια προεδρική επίσκεψη στη φυλακή δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό», είπε χθες ο εισαγγελέας της Τεχεράνης, επιβεβαιώνοντας ότι η διένεξη μεταξύ της μη εκλεγμένης ηγεσίας του Ιράν με τον πρόεδρο Αχμεντινετζάντ συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.