Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου υπέβαλε την παραίτησή του



Δημοσίευση : 20 Oκτωβρίου 2012
Ο πρωθυπουργός Μικάτι υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά θα παραμείνει στη θέση του. Δύο τραυματίες από τα πυρά του στρατού εναντίον διαδηλωτών.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του, όμως θα παραμείνει στη θέση του έπειτα από αίτημα του προέδρου της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν.
«Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν είμαι δεσμευμένος στη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης. Μου ζήτησε να παραμείνω διότι δεν πρόκειται για ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά για το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο Μικάτι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Η αντιπολίτευση του Λιβάνου είχε ζητήσει χθες Παρασκευή την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας, στην οποία περιλαμβάνονται υπουργοί από το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, μετά τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο κέντρο της Βηρυτού και προκάλεσε τον θάνατο του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας Ουίσαμ αλ Χάσαν.
Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν ζήτησε από τον Μικάτι να παραμείνει στη θέση του για να αποφευχθεί ένα «πολιτικό κενό», πρόσθεσε ο λιβανέζος πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος του είπε πως σκοπεύει να συμβουλευθεί για το θέμα τα βασικά πολιτικά κόμματα του Λιβάνου προτού λάβει μια απόφαση.
«Γι' αυτό ανέστειλα τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης μέχρις ότου ο πρόεδρος με ενημερώσει για την απόφασή του», υπογράμμισε ο Μικάτι.
Ένας αξιωματούχος της προεδρίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μικάτι «δεν υπέβαλε την παραίτησή του, όμως μιλώντας στον πρόεδρο εξέφρασε την πρόθεσή του να το κάνει».
Παρόλα αυτά, «η απόφαση ανεστάλη αναμένοντας την έναρξη του εθνικού διαλόγου», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο εθνικός διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου, όμως «ο πρόεδρος ενδέχεται να επισπεύσει την ημερομηνία», κατέληξε.
«Η διατήρηση αυτής της κυβέρνησης προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία και κάλυψη σε αυτή την εγκληματική συνωμοσία», εκτίμησε από την πλευρά της η αντιπολίτευση.
Στο μεταξύ δύο Λιβανέζοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων που είχε κλείσει ένα δρόμο για να διαμαρτυρηθεί για τη δολοφονία του αλ Χάσαν.
«Ο στρατός του Λιβάνου προσπάθησε να επιτρέψει την κυκλοφορία στον δρόμο και άνοιξε πυρ», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας από το χωριό Μπαρ Ελίας, στην περιοχή της Κοιλάδας Μπεκάα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.