Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Κατά του «πολιτικού κενού» στο Λίβανο η Κάθριν Άστον


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βηρυτό, ζήτησε από τους Λιβανέζους ηγέτες να αποφύγουν το «πολιτικό κενό» στη χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.
«Η Άστον εξέφρασε στον πρόεδρο της δημοκρατίας Μισέλ Σουλεϊμάν την υποστήριξη της ΕΕ στην ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα στον Λίβανο», σύμφωνα με το πρακτορείο. Η ίδια ζήτησε να «αποφευχθεί το πολιτικό κενό (…) και εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες του προέδρου σε ό,τι αφορά τον εθνικό διάλογο».
Χθες Δευτέρα, οι πρεσβευτές των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) κάλεσαν να διατηρηθεί «η κυβερνητική δράση» μετά τη δολοφονία στις 19 Οκτωβρίου στη Βηρυτό του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Ουίσαμ αλ Χάσαν.
Η δολοφονία αυτή αυξάνει τους φόβους για εξάπλωση της συριακής κρίσης στον γειτονικό Λίβανο, όπου ο πληθυσμός είναι ήδη διχασμένος μεταξύ οπαδών και εχθρών του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Αυτή η επίθεση ήταν τρομερή, ανησυχούμε για τη σταθερότητα του Λιβάνου», επεσήμανε η Άστον μετά τη συνάντησή της με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.
«Κάποιοι προσπαθούν να αποτρέψουν την προσοχή από την κατάσταση στην περιοχή προκαλώντας προβλήματα στον Λίβανο», πρόσθεσε η Άστον, αναφερόμενη προφανώς στη συριακή κρίση.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 16:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).
Ο Σουλεϊμάν διεξάγει διαβουλεύσεις με τις κυριότερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε μια προσπάθεια να μην παρεκτραπεί η κατάσταση στον Λίβανο, κυρίως μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Βηρυτό μεταξύ ενόπλων και του στρατού.
Εξάλλου οι Λιβανέζοι ηγέτες ζήτησαν από την Άστον τη βοήθεια της ΕΕ για τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη χώρα από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.