Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Εξανεμίζονται οι λίγες ελπίδες για εκεχειρία


A.P., Reuters
ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Εξανεμίζονται οι ελπίδες για προσωρινή εκεχειρία ενόψει της μουσουλμανικής γιορτής του Εϊντ Αλ Αντχα στη Συρία, όπου χθες αναφέρονταν σφοδρές μάχες στα προάστια της Δαμασκού και στο Χαλέπι. Μολονότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Λαχτάρ Μπραχίμι, διαπίστωνε την Κυριακή ότι υπάρχει θετική διάθεση τόσο από την πλευρά του καθεστώτος Ασαντ, όσο και από τους αντάρτες, για μια προσωρινή έστω κατάπαυση του πυρός, ο αναπληρωτής γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Μπεν Χέλι, έσπευσε χθες να ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών. «Δυστυχώς, οι πιθανότητες να υπάρξει εκεχειρία τις μέρες του Εϊντ Αλ Αντχα είναι ελάχιστες», δήλωσε ο κ. Μπεν Χέλι στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Ενέργεια στο Ντουμπάι.
Την ώρα που ο κ. Μπεν Χέλι προέβαινε σε απαισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά την κατάληξη της πρωτοβουλίας του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού για την ανακατάληψη του προαστίου Χαράστα της Δαμασκού βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οκτώ πολίτες και πάνω από οκτώ αντάρτες έχουν σκοτωθεί στη Χαράστα από προχθές το απόγευμα. Της επιδρομής του στρατού στη Χαράστα είχε προηγηθεί βομβιστική επίθεση στη χριστιανική συνοικία Μπαμπ Τούμα της Δαμασκού. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Στο μεταξύ, ο χθεσινός θάνατος Ιορδανού στρατιώτη από τα πυρά ισλαμιστών στα σύνορα των δύο χωρών έρχεται να αναδείξει τους κινδύνους διάχυσης της κρίσης πέραν της Συρίας και του Λιβάνου. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ιορδανίας, ο στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ομάδα ισλαμιστών από τη Συρία επιχείρησε να διεισδύσει παράνομα στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.