Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο νέος ρόλος της Τουρκίας και η στάση της Ελλάδας - Τι σχεδιάζουν τελικά οι «σύμμαχοι»!!


Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει εσπευσμένα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε με οδηγίες, σημειώσεις, παρατηρήσεις και συμβουλές προς τον ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε προχθές, πως « στο θέμα της Συρίας οι εξελίξεις όλο και βαραίνουν. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία. Την περίοδο αυτή έχει σημασία να μην ρίχνει κανείς βενζίνη στη φωτιά», είπε ο Βεστερβέλε και το γιατί θα το δούμε παρακάτω!
Βέβαια προηγήθηκε το, «εν αιθρία» για πολλούς, ταξίδι της κ. Άγγελα Μέρκελ στην Ελλάδα, το οποίο ήταν, εκτός από τις «φανφάρες» περί των οικονομικών, άκρως κρίσιμο, και φυσικά απεκόμισε «δεσμεύσεις» από την Ελληνική πλευρά, μιας και απευθυνόταν σε «υπαλλήλους» της, σε «κατεχόμενη» χώρα.
Οι «δεσμεύσεις» αφορούσαν στον επικείμενο πόλεμο, αφορούσαν στην δυνατότητα χρήσης του Ελληνικού εναέριου χώρου και στην Κρήτη (στρατιωτικές βάσεις, κτλ), αφορούσαν όμως και σε «παραχωρήσεις» ή «υποχωρήσεις» στην Θράκη και στα νησιά ;;;
Αφορούσε «γενικά» την ποιότητα της στάσης την οποίαν θα τηρήσει η Ελλάδα απέναντι σε μία Τουρκία η οποία θα βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων, με όποιο τελικό «τίμημα». Όμως η Ελλάδα δεσμεύτηκε στους «ιδιοκτήτες» της, να μην προχωρήσει σε καμία εχθροπραξία απέναντί της, λόγω της σοβαρής έλλειψης στρατού στα απέναντι παράλια ένεκα της μεταφοράς του στα σύνορα με την Συρία.
Εν όψει των σοβαρών ανακατατάξεων στην περιοχή μας με επίκεντρο την Συρία και το Ιράν, και εν όψει της αποδυνάμωσης των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά μας, λόγω της μεταφοράς των, στο υπό οργάνωση «μέτωπο με την Συρία», οι άμεσα «ενδιαφερόμενοι» επισκέφτηκαν την χώρα μας δια να διασφαλίσουν το ότι δεν θα κάνει καμιά Ελληνική «αποκοτιά».
Δεν θα κάνει τίποτα «παράτολμο», όπως η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Αιγαίο, το οποίο θα ενοχλήσει τα μάλα την Τουρκία, τώρα, κατά τον χρόνο προετοιμασίας και εφαρμογής του «σχεδίου» πλήρους κατάληψης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνον, ανατρέποντας τις γεωπολιτικές ισορροπίες οι οποίες ισχύουν έως σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ν.Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στην περιοχή των Κούρδων.
Δηλώνει ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσφατα και κατά την διάρκεια συνέντευξής του μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, «μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος καμιάς πλευράς».
Δηλαδή σε απλά Ελληνικά, μην τολμήσετε να ανακηρύξετε ΑΟΖ χωρίς την συγκατάθεσή μας.
Άλλωστε αυτήν την «δέσμευση» την ανέλαβε η Ελληνική κυβέρνηση έναντι της επικείμενης «δόσης» και στην κ. Μέρκελ και στον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.
Δυστυχώς !!!Αυτόν τον ρόλο του «πολιορκητικού κριού», τον ανέθεσαν μετ'επαίνων στην Τουρκία, η οποία όμως θα έχει και τα ανάλογα «οφέλη», χωρίς να την ενδιαφέρει, όπως όλα δείχνουν, το "ανθρώπινο" κόστος αυτού του "ρόλου".
Άλλωστε οσονούπω έρχεται η δράση, την οποίαν η ηγεσία της Τουρκίας προετοίμαζε μεθοδικά εδώ και καιρό εναντίον της Συρίας, από κοινού μετά των συνεταίρων της.
Η στόχευση του "παρανοϊκού" σχεδίου "κατάληψης", μιάς ολόκληρης περιοχής και συγχρόνως την ανακατανομή του γεωπολιτικού status σε άλλες, σε ότι αφορά την σύλληψη αλλά και σε ότι αφορά την εφαρμογή του είναι διπλή, το ένα σκέλος περιλαμβάνει τα οικονομικά οφέλη τα οποία φιλοδοξούν οι εμπνευστές του να αποκομίσουν οι "συνέταιροι", και το άλλο σκέλος περιλαμβάνει την πλήρη αποδυνάμωση στρατιωτικά και επομένως και πολιτικά της Ρωσίας.
Ήδη η Ρωσία αποτελεί τον οικονομικό γίγαντα ο οποίος αντιπαρατίθεται με ίσους όρους τα Δυτικά συμφέροντα στον πλανήτη και ειδικότερα στην ευαίσθητη περιοχή μας.
Τακτικός στόχος λοιπόν, να παρασύρουν τους Ρώσους σε πόλεμο μακριά από την περιοχή τους, στην Μέση Ανατολή, οπότε σε ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, στην περιοχή του Β.Ιράκ- Β.Ιράν- Αζερμπαιτζάν- Αρμενίας- Γεωργίας, η Ρωσία θα είναι στρατιωτικά "αποδυναμωμένη" και πολιτικά "στριμωγμένη", επομένως θα "αποδεχτεί" το νέο γεωπολιτικό status το οποίο εντέχνως προετοιμάζουν οι Δυτικοί, τα νέα σύνορα στην περιοχή υπό νέα καθεστώτα πλήρως ελεγχόμενα από την Δύση.
Άλλωστε η παραχώρηση του ελέγχου των "στενών των Δαρδανελίων" στην Τουρκία (Στη Συνθήκη των Στενών, του Λονδίνου, τον Ιούλιο του 1841, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Πρωσία, εξανάγκασαν τη Ρωσία να συμφωνήσει ότι, μόνο Τουρκικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να διασχίζουν τα Δαρδανέλια σε καιρό ειρήνης), αυτόν τον στόχο είχε, να μήν επιτρέπεται στην Ρωσία να "κατεβάζει" πολεμικά πλοία στην Μέση Ανατολή την στιγμή κατά την οποίαν θα ήθελε.
Να υπάρχει αδυναμία έγκαιρης στρατιωτικής παρέμβασης, μ ε ότι αυτό σημαίνει για την προστασία των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ρωσίας και όχι μόνον, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εξ αυτού του γεγονότος προκύπτει και η μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική "αξία" της Τουρκίας για την Δύση, εξ αιτίας του ελέγχου των Στενών των Δαρδανελίων και της γειτνίασής της με "κρίσιμες" περιοχές.
Κατά την προσωπική μου εκτίμηση αυτές οι "κρίσιμες" περιοχές θα προκαλέσουν και τον επερχόμενο διαμελισμό της Τουρκίας διότι θα λειτουργήσουν ως "μπούμερανγκ" στην Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ο αρχηγός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Nikolai Makarov δήλωσε για πρώτη φορά (στις 03-05-2012), ότι η Ρωσία υπάρχει ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει «προληπτική καταστροφική επίθεση» στις θέσεις της Νατοικής αντιπυραυλικής ασπίδας.
«Μια απόφαση για να χρησιμοποιήσουμε "καταστρεπτική δύναμη" προληπτικά θα παρθεί όταν η κατάσταση χειροτερεύσει», είπε ο Nikolai Makarov.
Η ανταπόκριση από το πρακτορείο TASS στις 5 Μαίου 2012 μάς ενημερώνει ότι «ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον κορυφαίο αμερικανικό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας κ. Thomas Donilon, ο οποίος είναι σήμερα στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη.
Ο κ. Thomas Donilon συναντήθηκε επίσης και με άλλους ανώτερους ρώσους αξιωματούχους για να συζητήσουν τα "διχαστικά" ζητήματα, όπως η Συρία, το Ιράν και το σύστημα της πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Τα δύο μέρη συζήτησαν επίσης τα επόμενα βήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την ασφάλεια και τα οικονομικά ζητήματα.
Ο πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον κ. Thomas Donilon να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο Ομπάμα και είπε ότι προσβλέπει στην ανάπτυξη μιάς εποικοδομητικής, υψηλού επιπέδου, συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία πιστεύει ότι, οι προσπάθειες των Αμερικανών να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία, με την παροχή όπλων σε αντικυβερνητικ ούς αντάρτες, κάνουν την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Μέσης Ανατολής "ηθικά απαράδεκτες".
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Anatoli Serdiukov, το οκταετές πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ρωσίας περιλαμβάνει μια κατάλληλη απάντηση στο αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη της πυραυλικής άμυνας σε χώρες της Ευρώπης.
Είναι θεωρώ περιττό να επισημάνω, ότι η περιοχή η περικλειόμενη από τα κράτη Β.Ιράκ- Β.Ιράν- Αζερμπαιτζάν- Γεωργίας- Ανατολικής Τουρκίας (εν συντομία την αναφέρω ως Κουρδιστάν) , αποτελεί την «χρυσή παγκόσμια ενεργειακή εφεδρεία» σε ότι αφορά τούς υδρογονάνθρακες, και επομένως περιλαμβάνεται σε όλους τους σχεδιασμούς των ισχυρών του πλανήτη.
Τό νέοEL KOURDISTAN !!!
Η αλλαγή συνόρων, η ίδρυση νέων κρατών, ή ο διαμελισμός υπαρχόντων, συνοδεύεται από παγίωση της οικονομικής και γεωπολιτικής "εκμετάλλευσης" των υδρογονανθράκων των δύο ομόρων περιοχών, της Μ.Ανατολής-Ν.Α. Μεσογείου και της περιοχής του υπό ίδρυση κράτους του Κουρδιστάν, από συγκεκριμένα Δυτικά συμφέρο ντα για τα επόμενα 100 χρόνια.
Άπαντες στην Δύση έχουν συμφέρον, ο καπιταλισμός ως οικονομικό σύστημα έχει "συμφέρον", από την έναρξη πολέμου στις αντίστοιχες περιοχές.
Η Αμερικανική οικονομία της οποίας η πολεμική βαριά βιομηχανία θα αναζωογονηθεί και δια αυτής συνολικά η οικονομία των ΗΠΑ, αποκτώντας κατ'αυτόν τον τρόπο σημαντικό πλέον προβάδισμα έναντι του Ευρώ, η Ενωμένη Ευρώπη θα εξασφαλίσει απρόσκοπτη ροή υδρογονανθράκων με «καλές» τιμές για την βιομηχανία της και γενικά θα παραμείνει εντός του "παιχνιδιού", αποφεύγοντας την πλήρη ενεργειακή εξάρτησή της από την Ρωσία, η Ιαπωνία ενδυναμώνει την ηγετική της παρουσία στην Ανατολική Ασία απέναντι στην κύρια σύμμαχο της Ρωσίας, την Κίνα.
Η κρίση στη Συρία και η επέκταση της στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις με αποκορύφωμα την υποχρέωση της προσγείωσης του επιβατικού αεροσκάφους της Συρίας που εκτελούσε δρομολόγιο Μόσχας-Δαμασκού , «ανάγκασε» τον Γκίντο Βεστερβέλε να πάρει την απόφαση να συναντηθεί με τον Αχμέρτ Νταβούτο γλου στην Τουρκία.
Οι προκλήσεις απέναντι στην Ρωσία θα πληθαίνουν με τον καιρό, με τελικό στόχο να την εμπλέξουν, να την παρασύρουν, στην "δίνη" ενός πολέμου με χαρακτηριστικά παγκοσμίου πολέμου. Η οικονομική επανάκαμψη της Ρωσίας δεν αρέσει καθόλου, όπως και η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από αυτήν.
Εάν το Ιράν έχει κατορθώσει να δημιουργήσει "πυρηνικά όπλα", αυτό σημαίνει ότι αυτόματα αλλάζει το γεωπολιτικό "παζλ" της περιοχής της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνον, συγχρόνως επηρεάζει "κρίσιμα", παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες.
Καταργούνται συμμαχίες, ζωτικοί χώροι, αλλάζουν στρατιωτικές και πολιτικές ισορροπίες, και πλέον δημιουργείται "ρήγμα" στην "Αυτοκρατορία", αρχίζει η πτώση. Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα το επιτρέψει, στον βαθμό τον οποίον μπορεί, η Δύση.
Μήπως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο Ομπάμα δείχνει "απρόθυμος" να ενδώσει στις πιέσεις των "συμμάχων" του και να προχωρήσει σε έναν πόλεμο ο οποίος υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, να καταλήξει σε π υρηνικό ή ο λόγος είναι τελικά μόνο οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 6 Νοεμβρίου του 2012;
Αυτό θα το δούμε συντόμως!
Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου αδήλωτη στρατιωτική άσκηση η οποία περιλαμβάνει αερομεταφερόμενα στρατεύματα
για τα Υψώματα του Γκολάν.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό Γενικό Επιτελείο, η άσκηση θα βοηθήσει να γίνει ο έλεγχος αν ο στρατός είναι σε θέση να διεξάγει μια σημαντική στρατιωτική επιχείρηση ή ακόμα και να διεξάγει έναν πόλεμο.
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε οχυρώνοντας την άμυνα των συνόρων στα υψίπεδα του Γκολάν, μετά από συμφωνία με τους παρατηρητές του ΟΗΕ.
Οι Ισραηλινοί έχουν τοποθετήσει δεκάδες state-of-the-art συσκευές παρακολούθησης και στην παραμεθόρια ζώνη.
Το Ισραήλ κατέλαβε την Υψώματα του Γκολάν της Συρίας το 1967.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει από την επίσκεψη του στην Κίνα και πριν φτάσει στο Βερολίνο "αποφάσισε" να συνομιλήσει με τον τούρκο ομόλογο του.
Ο γερμανός υπουργός Εξ ωτερικών ανέφερε πως θα ενημερωθεί επίσης και για το τι συνέβη με το επιβατικό αεροπλάνο της Συρίας το οποίο προσγείωσε η Τουρκία.
Η συνάντηση Βεστρεβέλε- Νταβούτογλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι του Σαββάτου.
«Η εμπλοκή της Ρωσίας στηρίζεται στη γνώση που έχουμε για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ εξακολουθεί να τυγχάνει της υποστήριξης από τη συντριπτική πλειοψηφία του συριακού λαού και γνωρίζουμε πως οι αντίπαλοι του εξοπλίζονται από κράτη του εξωτερικού», είπε ένας εκ των ισχυρότερων ανδρών της Ρωσίας προϊδεάζοντας την στάση της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή.
Η Τουρκία έχει θέσει την ειδική ομάδα του ναυτικού της στην Μεσόγειο, σε υψηλή επιφυλακή και έστειλε φρεγάτες οι οποίες μεταφέρουν πυραύλους και μηχανοκίνητα σκάφη στο Aksaz, Αλεξανδρέττα, Μερσίνα, Αττάλεια και σε άλλες ναυτικές βάσεις, σύμφωνα με τις αναφορές της εφημερίδας Hurriyet. Νωρίτερα, μια υψηλότερη κατάσταση συναγερμού ανακοινώθηκε στην Πολεμ ική Αεροπορία.
Η κίνηση αυτή ήρθε εν μέσω μια νέας κλιμάκωσης της έντασης στις τουρκο-συριακές σχέσεις. Πριν από λίγες ημέρες, η Τουρκία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη της, για να αναγκάσει ένα επιβατικό αεροπλάνο με προορισμό την Δαμασκό της Συρίας να προσγειωθεί στην Άγκυρα.
Επικαλέστηκε εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών της, ότι το αεροπλάνο μπορεί να μετέφερε ύποπτα φορτία. Αλλά δυστυχώς για την Άγκυρα δεν βρέθηκε φορτίο του οποίου να απαγορεύεται η μεταφορά του από τις διεθνείς συμβάσεις μέσα στο αεροπλάνο.
Βρισκόμαστε ως Έθνος ενώπιον σοβαρών εξελίξεων στην περιοχή μας και κανείς, πολύ περισσότερο οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους, δεν ήθελαν μια ισχυρή Ελλάδα, την ώρα κατά την οποίαν θα εφαρμοζόταν ένας σχεδιασμός παγκόσμιας ανακατανομής οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων.
Έχουμε "κακή" ιστορία ως χώρα για τους "σχεδιαστές" αυτών των παγκόσμιων ανακατατάξεων !!!
Το σημαντικό όμως έρχεται από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, τα οποία δηλώνουν, δια στόματο ς της κ. Λαγκάρντ:
«η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και οι αβεβαιότητες και οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν . πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να σπάσουμε τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις και έτσι να αποκατασταθεί η παγκόσμια οικονομία και να οδηγηθεί σε πορεία ισχυρής, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης».
Θεωρώ ότι αυτή η δήλωση εμπεριέχει τον πυρήνα της ιδεολογίας του πολέμου ο οποίος έρχεται, ο καπιταλισμός αποδέχεται αβεβαιότητα και συγχρόνως καθοδικές τάσεις στην Δυτική οικονομία, πράγμα το οποίο σημαίνει εν ολίγοις ότι "κάτι" πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί η παγκόσμια οικονομία, η ισορροπία, και αυτό είναι ένας "πόλεμος".
Οι αφορμές άλλωστε πολλές !!!
Η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποίησε το Σάββατο 13/10/2012, την Φινλανδία, ότι «δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας» προκειμένου να μην καταπλεύσει στη Λωρίδα της Γάζας το ιστιοφόρο "Estelle", υπό σημαία Φινλανδίας, με ολιγομελές πλήρωμα και επιβάτες «υπέρμαχους των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».
Εν όψει πολέμου, και σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα θα μπορούσε να συμφωνήσει στη μείωση του επιπέδου εμπλουτισμού του ουρανίου από το 20% που είναι αυτή τη στιγμή, εφόσον η συμφωνία θα περιλάβει το απαραίτητο πυρηνικό καύσιμο για τη λειτουργία του πειραματικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
Κίνηση τακτικής εκ μέρους του Ιράν ή επιβεβαίωση της αρχαίας Ελληνικής ρήσης «ανάγκα και θεοί πείθονται» !!!
Άλλωστε ιστορικά όποτε ο καπιταλισμός αντιμετώπιζε παρόμοια ενδογενή συστημικά προβλήματα προχωρούσε σε ισοπεδωτικές ριζικές ανακατανομές του παγκόσμιου πλούτου και των μέσων παραγωγής με βίαιες μεθόδους.
Μήπως αυτό "φοβήθηκε" το Ιράν ;;;
Απότοκος του προαναφερόμενου «δόγματος» επικράτησης του καπιταλισμού με κάθε μέσον, είναι η υπερχρέωση της χώρας, η πλήρης υποταγή της στα κελεύσματα του ΔΝΤ και της Ε.Ε, ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Μου έρχονται στον νου, τα λόγια της κ. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη:
«ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ».
Το «ταν ή επί τας» δυστυχώς οι πολιτικοί μας το ξέχασαν !!!
Λάζαρος Ελευθεριάδης για τους Aegean Times <http://goo.gl/aj5R9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.