Μπραχίμι: Η κατάσταση στη χώρα τείνει να εξελιχθεί σε «κόλαση»
Reuters, A.P.
Ποδαρικό με όλμους και βόμβες έκανε το 2013 στη Συρία. Οι κάτοικοι της Δαμασκού υποδέχτηκαν τον καινούργιο χρόνο υπό τους ήχους των βομβαρδισμών νοτίων συνοικιών της πρωτεύουσας από το πυροβολικό του κυβερνητικού στρατού. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς, η αεροπορία του προέδρου Ασαντ βομβάρδιζε ανατολικές συνοικίες της Δαμασκού και άλλα προπύργια των αντικαθεστωτικών ανταρτών, στο Χαλέπι και τη Χομς.
Πηγές της αντιπολίτευσης μιλάνε για τη μεγαλύτερη επιδρομή του κυβερνητικού στρατού στη «σουνιτική ημισέληνο» που περικυκλώνει τη νότια Δαμασκό. Πρόκειται για περίχωρα της πρωτεύουσας που κατοικούνται κυρίως από σουνίτες μουσουλμάνους και αποτέλεσαν εστίες των διαδηλώσεων που πυροδότησαν την εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011.
Οι σφοδρότερες συγκρούσεις διεξάγονταν στην Νταράγια, νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Οι κυβερνητικές δυνάμεις εμφανίζονταν αποφασισμένες να εκκαθαρίσουν τους θυλάκους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που απειλούσε να μετατρέψει την περιοχή σε στρατηγικό του προγεφύρωμα, στη μάχη για τον έλεγχο της συριακής πρωτεύουσας. Η Νταράγια απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αντάρτες ως βάση για την εκτόξευση βλημάτων εναντίον του προεδρικού μεγάρου του Μπασάρ Ασαντ. Τον περασμένο Αύγουστο, η ίδια περιοχή έγινε θέατρο ενός από τα πιο αιματηρά επεισόδια του εμφυλίου πολέμου, όταν κυβερνητικά στρατεύματα και ελικόπτερα εξαπέλυσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων, να χάσουν τη ζωή τους.
Το Σαββατοκύριακο, δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού κατάφεραν, ύστερα από πολυήμερες συγκρούσεις με αντικαθεστωτικούς αντάρτες, να ανακαταλάβουν το Ντέιρ Μπααλμπέχ, σουνιτικό προάστιο της πόλης Χομς. Πηγές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι 17 άνδρες εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τον κυβερνητικό στρατό μετά την ανακατάληψη του προαστίου. Χθες το πρωί, βλήματα πυροβολικού έπληξαν την Παλιά Πόλη.
Η Χομς βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της Συρίας και ελέγχει τη βασική οδική αρτηρία που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι στον Βορρά και με τις παραθαλάσσιες περιοχές στα βορειοδυτικά. Προ μηνών, ο κυβερνητικός στρατός είχε καταφέρει να εκδιώξει από τη Χομς τους αντάρτες, που ωστόσο βρήκαν καταφύγιο σε αγροτικές περιοχές και κατάφεραν να διεισδύσουν εκ νέου στην πόλη.
Η εκπνοή του 2012 βρήκε τον Λακντάρ Μπραχίμι, ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για το Συριακό, να επιδίδεται σε πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Αφού ξόδεψε πέντε ημέρες της περασμένης εβδομάδας στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ασαντ, ο Μπραχίμι επισκέφθηκε το Σάββατο τη Μόσχα για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση, τον κυριότερο υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος. Την Κυριακή, ο Αλγερινός διπλωμάτης βρέθηκε στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, έναν από τους δριμύτερους επικριτές της συριακής κυβέρνησης. Με δηλώσεις του από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Μπραχίμι προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Συρία τείνει να εξελιχθεί σε «κόλαση», θέτοντας σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την περιφερειακή σταθερότητα. «Υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν για το ενδεχόμενο να διαμελισθεί η Συρία σε κρατίδια», δήλωσε ο διπλωμάτης του ΟΗΕ, για να προσθέσει: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Εκείνο που πρόκειται να συμβεί είναι να περιπέσει η χώρα στο έλεος διαφόρων πολεμάρχων, κατά το πρότυπο της Σομαλίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.