Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ανελέητη καταστολή των ισλαμιστών



Η κυβέρνηση των στρατιωτικών στην Αίγυπτο συνέλαβε τον ηγέτη τους, παρά τις πιέσεις ΗΠΑ, ΟΗΕ
A.P., Reuters
Αψηφώντας επιδεικτικά τις πιέσεις των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για τον τερματισμό της καταστολής και την εξεύρεση πολιτικής λύσης με τη συμμετοχή και των ισλαμιστών, η στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου συνέλαβε χθες τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, σε μια νέα ένδειξη ότι επιδιώκει τη διάλυση και την πολιτική περιθωριοποίηση της οργάνωσης.
Ο 70χρονος Μοχάμεντ Μπαντί συνελήφθη σε διαμέρισμα της συνοικίας του Καΐρου Νάσερ Σίτι, όχι μακριά από το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, θέατρο της εκατόμβης που προκάλεσε η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας την περασμένη Τετάρτη. Δύο ημέρες αργότερα, ο Μπαντί έχασε τον έναν από τους δύο γιους του, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια νέων συγκρούσεων.
Ενδεικτικό της σκληρότητας του νέου καθεστώτος απέναντι σε οποιαδήποτε παρεκκλίνουσα φωνή είναι το γεγονός ότι με δικαστική δίωξη απειλείται και ο φιλελεύθερος φιλοδυτικός πολιτικός Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Καθηγητής του Δικαίου άσκησε δίωξη εναντίον του Μπαραντέι για «προδοσία της εμπιστοσύνης του έθνους» επειδή παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιπροέδρου στις 14 Αυγούστου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή και εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι εκείνη την ημέρα ο Μπαραντέι υποστήριζε το στρατιωτικό κίνημα που ανέτρεψε τον Μόρσι.
Την ώρα που γινόταν γνωστή η σύλληψη του Μπαντί, οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αιγυπτιακό δικαστήριο θα εξετάσει σήμερα, Τετάρτη, την αίτηση για απελευθέρωση του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, την οποία κατέθεσε ο δικηγόρος του, Φαρίντ αλ Ντιμπ. Ο τελευταίος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πελάτης του θα απελευθερωθεί μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, κάτι που στο συμβολικό επίπεδο θα ερμηνευόταν ως η τελευταία πράξη της παλινόρθωσης του παλαιού στρατοκρατικού καθεστώτος, το οποίο ανέτρεψε η εξέγερση του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2011. Ο 85χρονος Μουμπάρακ καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη για τη σφαγή διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης, αλλά το εφετείο αποδέχθηκε προσφυγή του και έδωσε εντολή για επανάληψη της δίκης.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια περί πιθανής απελευθέρωσης του Μουμπάρακ, κάνοντας λόγο για «εσωτερική υπόθεση της Αιγύπτου». Ζήτησε, ωστόσο, την απελευθέρωση του Μόρσι, σημειώνοντας ότι η σύλληψή του ήταν «πολιτικά υποκινούμενη» και «αναντίστοιχη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον οποίο περιμένουμε να επιδείξει κάθε κυβέρνηση». Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιν Ψάκι, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσιγκτον για τους «ύποπτους θανάτους (37) κρατουμένων, μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων, στη διάρκεια υποτιθέμενης απόπειρας απόδρασης». Υπέρ της απελευθέρωσης του Μόρσι και της διεξαγωγής αμερόληπτης έρευνας για τη δολοφονία των 37 κρατουμένων τάχθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Σε μια νέα παρέμβασή του στην αιγυπτιακή κρίση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από το στρατιωτικό κίνημα που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι. Δεν προσέφερε, ωστόσο, άλλη στήριξη στον ισχυρισμό του, πέρα από κάποιες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων στη διάρκεια διεθνούς φόρουμ στη Γαλλία το 2012.
Θύμα των δυνάμεων ασφαλείας έπεσε και ένας δημοσιογράφος της κυβερνητικής εφημερίδας «Αλ Αχράμ». Πρόκειται για τον Ταμέρ Αμπντέλ-Ραούφ, επικεφαλής του τοπικού γραφείου της εφημερίδας στο Δέλτα του Νείλου, ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι του λίγες ώρες μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο άτυχος δημοσιογράφος επέβαινε αυτοκινήτου και δεν σταμάτησε για έλεγχο, όπως του υπέδειξαν οι αστυνομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.