Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για επίθεση με χημικά στη Δαμασκό

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα λάβει χώρα στις 22:00 το βράδυ για να εξεταστούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία. Σκοτώθηκαν 494 άνθρωποι από τους βομβαρδισμούς των καθεστωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενη οργάνωση.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα συζητήσει με τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σήμερα.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν μπορέσει ακόμη να επαληθεύσουν με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, ανέφερε ο Έρνεστ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο Λευκός Οίκος είχε νωρίτερα εκφράσει τη έντονη ανησυχία του για τις πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων και κάλεσε να υπάρξει κατεπείγουσα έρευνα από τον ΟΗΕ.
Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο των καταγγελιών της συριακής αντιπολίτευσης για «σφαγή» 1.300 αμάχων, λόγω βομβαρδισμών με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Πολλές χώρες έχουν επίσης ζητήσει να σταλούν στην περιοχή όπου καταγγέλθηκε η πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι έφτασαν στη Δαμασκό πριν από τρεις ημέρες για να ερευνήσουν παλαιότερες καταγγελίες για θανάτους πολιτών από τοξικά αέρια.
Μια αντιπολιτευόμενη οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Δαμασκό ανακοίνωσε σήμερα ότι 494 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια σημερινής επίθεσης με χημικά αέρια και βομβαρδισμού από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επικαλούμενη δεδομένα από ιατρικά κέντρα στη συριακή πρωτεύουσα.
Η Συρία έχει διαψεύσει τις πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Δαμασκό.
Το Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Δαμασκού (Damascus Media Office) αναφέρει σε δήλωσή του πως 150 πτώματα καταμετρήθηκαν στη Χαμουρίγια, 100 στην Κφαρ Μπάτνα, 67 στη Σάκμπα, 61 στη Ντούμα, 76 στη Μουανταμίγια και 40 πτώματα περισυνελέγησαν από το Ιρμπίμπ.
«Η επίθεση άρχισε γύρω στις 3 π.μ. Τεράστιος αριθμός αμάχων επλήγη από τα αέρια. Ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα καθώς άνθρωποι πεθαίνουν από ασφυξία και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια για να σωθούν», αναφέρεται στη δήλωση.
Ρωσία: Πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων
Η Ρωσία, η στενότερη σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε σήμερα ότι οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές στα προάστια της Δαμασκού ήταν «μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων».
Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης «είχαν ήδη αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι το καθεστώς χρησιμοποιούσε χημικά όπλα, κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν επαληθευτεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ τα μέσα ενημέρωσης της ευρύτερης περιοχής που «έχουν πάρει θέση» υπέρ της μίας πλευράς, είχαν ξεκινήσει μια «επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης».
"Όλα αυτά μας οδηγούν στη σκέψη ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι για άλλη μία φορά με μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι καταγγελίες αυτές συμπίπτουν «με την επιτυχή έναρξη των εργασιών των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία» οι οποίοι έλαβαν την άδεια να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς για παρόμοιες επιθέσεις με χημικά στο πρόσφατο παρελθόν.
Ο συριακός στρατός διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έκανε χρήση χημικών όπλων στα προάστια της Δαμασκού, όπως υποστηρίζει η συριακή αντιπολίτευση η οποία κάνει λόγο για 1.300 νεκρούς.
Η Συρία αρνείται τις κατηγορίες
Το συριακό καθεστώς απέρριψε τις κατηγορίες ότι έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων σε επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού.
Ο στρατός, σε ανακοίνωσή του που αναγνώσθηκε από έναν αξιωματικό στην επίσημη συριακή τηλεόραση, υποστηρίζει πως «οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον αραβικό συριακό στρατό σήμερα σε περιοχές των προαστίων της Δαμασκού (...) είναι κενές περιεχομένου και εντελώς αβάσιμες».
Στη Μόσχα, ο πρεσβευτής της Συρίας Ριάντ Χαντάντ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως οι πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς «δεν είναι αλήθεια».
"Όλες οι πληροφορίες για το θέμα είναι κατασκευασμένες και έχουν στόχο να παραπλανήσουν τους διεθνείς επιθεωρητές», πρόσθεσε αναφερόμενος στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που ερευνούν για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύγκρουση.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.