Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Κλείνει το παζλ του φυσικού αερίου, καθώς τον Σεπτέμβρη ξεκαθαρίζει και το Ισραήλ


Solitary Oil Rig in the Arabian Sea
Λευκωσία: Κρίσιμη ημέρα όχι μόνο για τα ενεργειακά θέματα του Ισραήλ, αλλά και με επεκτάσεις που ενδιαφέρουν άμεσα την Κύπρο θα είναι η 17η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία όπως ανακοινώθηκε χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ θα εκδικάσει τις προσφυγές που έγιναν κατά της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας για εξαγωγές του 40% του φυσικού αερίου της.
Η απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ λήφθηκε στις 23 Ιουνίου και αντιμετώπισε την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, με βουλευτές αλλά και ομάδες πολιτών να προσφεύγουν για ακύρωσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο. Για την εκδίκαση των προσφυγών αποφασίστηκε να συνέλθει διευρυμένη επταμελής ολομέλεια υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Το αίτημα της προσφυγής της αντιπολίτευσης, περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων, είναι ότι μια τέτοια κυβερνητική απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από την Κνεσσέτ και όχι να τεθεί σε ισχύ αυτόματα. Ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, που υπερασπίζεται την κυβερνητική απόφαση, ζήτησε ήδη από το Ανώτατο Δικαστήριο στη γραπτή του αγόρευση, να απορρίψει τις προσφυγές αφού μεταξύ άλλων αποτελεί πρόδηλη εξουσία της κυβέρνησης η διαχείριση των πόρων της χώρας, ενώ αντικρούει τις αναφορές ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε στη βάση λανθασμένων δεδομένων ως προς τις μακροχρόνιες ανάγκες του Ισραήλ σε φυσικό αέριο.
Η επίλυση της διαφοράς ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο, που ζήτησε την περασμένη εβδομάδα με επίσημο τρόπο και δημόσια διά του Προέδρου της Νίκου Αναστασιάδη από το Ισραήλ, να εξετάσει τη στενή συνεργασία των δύο χωρών με εξαγωγές του φυσικού του αερίου μέσω του τερματικού υγροποίησης που σχεδιάζεται στο Βασιλικό. Αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δικαιωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, θα μπορεί πλέον να εξετάσει στην πράξη αυτό το ενδεχόμενο και να πάρει αποφάσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ήδη εντός κυβέρνησης το θέμα έχει τεθεί στο μικροσκόπιο και οι πιθανότητες συνεργασίας με την Κύπρο είναι ανοικτές. Οι δε αποφάσεις του Ισραήλ, θα έρθουν έγκαιρα ώστε ο σχεδιασμός του τερματικού να λάβει υπόψη την ισραηλινή συμμετοχή, αν αποφασιστεί. Το γεγονός ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ, στην περίπτωση που εγκριθούν, αφορούν κυρίως σε επιχειρηματικό επίπεδο τις Noble και Delek, ευνοεί επίσης τη συνεργασία.
Σε περίπτωση που η προσφυγή κερδηθεί, τόθε θα δοθεί μάχη στην Κνεσσέτ τόσο για το αν θα γίνονται εξαγωγές ή όχι, όσο και για το ποσοστό που θα καθοριστεί. Να σημειωθεί ότι η αρμόδια επιτροπή του κράτους στην οποία είχε ανατεθεί να μελετήσει το θέμα, είχε συστήσει εξαγωγές μέχρι και 50% του φυσικού αερίου της χώρας.
«Επιστρέφω κουρασμένος, αλλά ευτυχής»
«Επιστρέφω στο Ισραήλ μετά από δύο ημέρες εντατικών συνομιλιών και διαβουλεύσεων στην Κύπρο, με επαφές με τον Πρόεδρο της Κύπρου και μελών της κυβέρνησης. Επιστρέφω κουρασμένος αλλά ευτυχής για την επίσκεψη. Ειδικά επειδή πριν την επίσκεψη είχαμε εργαστεί εντατικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να φτάσουμε στο ιστορικό Μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μια συμφωνία που στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών και των περιφερειακών ενεργειακών υποδομών. Που βάζει μπροστά την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει μεταξύ τους τις δύο χώρες και μαζί μάς συνδέει με την Ευρώπη».
Αυτό ήταν το σχόλιο του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ στη σελίδα του στο Facebook που αναρτήθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του στη χώρα. Μαζί και αρκετές φωτογραφίες του από τις συναντήσεις στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη και στιγμιότυπα από την υπογραφή του Μνημονίου στη Λευκωσία.
Το σχόλιο αντιμετωπίστηκε αμέσως με πέραν των 100 «like», αλλά και πολλά σχόλια πολιτών που παρακολουθούν την ιστοσελίδα του. Στις πλείστες περιπτώσεις τα σχόλια αποτελούν επαίνους και ενθάρρυνση για να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου. Ένα και μοναδικό σχόλιο υποδείκνυε ότι πρέπει να γίνει αγωγός με την Τουρκία.
«Το υποθαλάσσιο καλώδιο σύνδεσης του Ισραήλ με την Κύπρο ίσως αποδειχθεί ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνει η σημερινή κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά κάποιος σε σχόλιό του προς τον υπουργό, ενώ πολλοί επαινούν την πολιτική συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος. «Το καλώδιο θα είναι ευλογία για το Ισραήλ και την περιοχή», σχολίασε άλλος.
Woodside: Μένουμε εδώ, βλέπουμε Ασία
Απαντώντας σε σειρά δημοσιευμάτων εντός Ισραήλ αλλά και διεθνώς, που ήθελαν το Ισραήλ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αγωγού μέσω Τουρκίας, η Woodside της Αυστραλίας – που θέλει εξαγωγές στην Ασία – προέβη σε κατηγορηματική διάψευση. 
Ο Πέτερ Κόλεμαν, επικεφαλής της Woodside, υπογράμμισε ότι αντίθετα με τους ψιθύρους περί αποχώρησής της, επιθυμεί να επενδύσει στο «Λεβιάθαν», είναι ευκαιρία που δίνεται μια φορά κάθε δέκα χρόνια, υπέδειξε μάλιστα χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Οι δηλώσεις Κόλεμαν, που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν όσα έγραψε ο «Φ» την περασμένη εβδομάδα για υποβολιμαία, αστήρικτα από τα δεδομένα και με τουρκικό δάκτυλο δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, υπογράμμισε ότι το «Λεβιάθαν» (80 χλμ. από το «Αφροδίτη») βρίσκεται «σε ιδανική τοποθεσία για εξαγωγές στις ασιατικές αγορές», δήλωση με την οποία ουσιαστικά θέτει τέρμα στους ψίθυρους για αγωγό μέσω Τουρκίας.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Woodside υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με τη Noble και την Delek, ώστε να αποκτήσει το 30% των δικαιωμάτων εξόρυξης των δικαιωμάτων τους στο «Λεβιάθαν», έναντι  $1,25 δισ. πράξη που αναμένεται να προχωρήσει όταν αποφασιστούν επίσημα οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ.
Να σημειωθεί ότι η Woodside έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή μέσω των Noble – Delek και στο «Αφροδίτη» και κατόπιν αιτήματος της Noble, η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσβαση των ειδικών της Woodside στα απόρρητα αρχεία δεδομένων των γεωτρήσεων στο Τεμάχιο «12».
Πηγή: Πέτρος Θεοχαρίδης - www.philenews.com


Read more: http://mignatiou.com/?p=11135#ixzz2bs1KBa1T

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.