The New York Times
Στη σημαντικότερη σύμμαχο του στρατιωτικού καθεστώτος της Αιγύπτου έχει αναδειχθεί η Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ευθέως τα μέτρα εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αξιοποιώντας την ενεργειακή της ισχύ για να αμβλύνει τις δυτικές αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία. Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης της οικονομικής τους βοήθειας προς το Κάιρο, το Ριάντ ανακοίνωνε στις αρχές της εβδομάδας ότι θα καλύψει πλήρως όποια εισπρακτική απώλεια προκύψει από μια τέτοια απόφαση.
Τις τελευταίες ημέρες, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε δημόσια τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αποστέλλοντας παράλληλα σημαντική ιατροφαρμακευτική βοήθεια στην Αίγυπτο. Ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ, ταξίδεψε στο μεταξύ στην Ευρώπη, όπου άσκησε πιέσεις για τη διατήρηση της οικονομικής βοήθειας της Ε.Ε. προς το αιγυπτιακό καθεστώς.
Παρότι στενή σύμμαχος της Ουάσιγκτον, η Σαουδική Αραβία -μαζί με το Ισραήλ και τα Εμιράτα- στηρίζει το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Το Ριάντ είχε άλλωστε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και για την άνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εξουσία. Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στηρίζει τον στρατηγό Σίσι και για ακόμη έναν λόγο: ο στρατηγός υπήρξε στρατιωτικός ακόλουθος της Αιγύπτου στην πρεσβεία της χώρας του στο Ριάντ.
Λίγες μόλις ώρες μετά το διάγγελμα του βασιλιά Αμπντάλα για την Αίγυπτο την Παρασκευή, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ ταξίδευε για το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρίγκιπα Φαϊζάλ, μετά την επίσκεψή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Φρανσουά Ολάντ στηρίζει πλήρως τον «οδικό χάρτη του αιγυπτιακού στρατού».
Η σπουδή του Ριάντ να στηρίξει το πραξικόπημα κατέστη εμφανής ήδη από τις 10 Ιουλίου, όταν μία εβδομάδα μετά την επέμβαση του στρατού, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωνε πακέτο βοήθειας ύψους 12 δισ. δολαρίων προς το Κάιρο. Αντίθετα από την αμερικανική οικονομική βοήθεια, τα κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία αποδίδονται στην αιγυπτιακή κυβέρνηση χωρίς καμία υποχρέωση διαφάνειας. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας αυτής καταβάλλεται απευθείας στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου σε μετρητά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.