Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Bild am Sonntag: «Ο Ομπάμα γνώριζε από το 2010 για τον 'κοριό' της NSA στη Μέρκελ»Αντιπροσωπεία αξιωματούχων των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε από το 2010 για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ που είχε αρχίσει πιθανότατα το 2002, μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.
Η εφημερίδα Bild am Sonntag επικαλείται σήμερα πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Κιθ Αλεξάντερ είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για μια επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της 'Αγκελα Μέρκελ.
«Ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NSA, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ ασκεί πιέσεις στην Ουάσιγκτον για πλήρη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις.
Μάλιστα φέρεται να είπε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι «Αν οι Αμερικανοί παρακολούθησαν κινητά στη Γερμανία, παραβίασαν τους γερμανικούς νόμους επί γερμανικού εδάφους. Οι παρακολουθήσεις είναι παράνομη πράξη και όταν διαπράττονται, οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγούνται προ των ευθυνών τους».
Το περιοδικό Spiegel έγραψε χθες ότι διαθέτει έγγραφα της NSA, σύμφωνα με τα οποία η Μέρκελ ήταν στον κατάλογο αυτών που παρακολουθούντο από το 2002 και ότι βρισκόταν ακόμα στον κατάλογο αυτόν μερικές εβδομάδες πριν από από την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο, τον Ιούνιο.
Η Γερμανία θα στείλει αντιπροσωπεία αξιωματούχων των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ.
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine έγραψε χθες, χωρίς να επικαλείται πηγές, ότι ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τηλεφωνικώς τη Μέρκελ ότι δε γνώριζε για την παρακολούθηση.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τη γερμανίδα καγκελάριο ότι εάν γνώριζε για την υποκλοπή θα τη σταματούσε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.