Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Θύελλα σε Γερμανία, Γαλλία για τους «κοριούς» της NSA

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ και Ολάντ με Ομπάμα 
μετά το μπαράζ αποκαλύψεων
The New York Times
Οργή έχουν προκαλέσει στη Γερμανία οι αποκαλύψεις ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, φέρνοντας το θέμα των υποκλοπών της NSA στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Τζον Εμερσον εκλήθη την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος είχε την ίδια ημέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ρητά ότι οι κλήσεις της κ. Μέρκελ δεν υποκλέπτονται.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, η Γαλλία ζήτησε το θέμα των παρακολουθήσεων να τεθεί στην ημερησία διάταξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίπτει εφεξής κάθε αίτημα παρακολούθησης από τις αμερικανικές αρχές.
Οι γαλλικές αντιδράσεις άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη δημοσίευση της είδησης ότι 70 εκατομμύρια ψηφιακές κλήσεις και μηνύματα Γάλλων πολιτών είχαν υποκλαπεί από την NSA τη χρονική περίοδο από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2013.
Αντιδράσεις
Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρίφκιν εκλήθη να δώσει εξηγήσεις στην έδρα της γαλλικής διπλωματίας, το Κε ντ’ Ορσέ. «Τέτοιες πρακτικές μεταξύ εταίρων είναι εντελώς ανεπίτρεπτες. Πρέπει να λάβουμε εγγυήσεις ότι αυτές δεν θα συνεχισθούν», φέρεται να είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς στον πρεσβευτή Ρίφκιν.
Ανάλογη, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος Ολάντ στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μπαράκ Ομπάμα. Στέλνοντας όμως μήνυμα ότι η γαλλική αυστηρότητα είχε αποδέκτρια την εσωτερική πολιτική σκηνή, η γαλλική κυβέρνηση απέφυγε να κάνει λόγο για «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας», όπως είχε κάνει η κυβέρνηση της Βραζιλίας τον περασμένο μήνα.
Οι αποκαλύψεις που προέρχονται από τα έγγραφα του φυγάδα πρώην πράκτορα Εντ Σνόουντεν εμπλέκουν την NSA και σε παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων του Μεξικανού προέδρου Καλδερόν, ενώ υπόνοιες για παρακολούθηση της δικής του κυβέρνησης εξέφρασε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Τον Ιούνιο, το περιοδικό Der Spiegel είχε αποκαλύψει την παρακολούθηση των γραφείων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον από την NSA.
Τους σοβαρότερους διπλωματικούς τριγμούς προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για υποκλοπές στη Βραζιλία, με την κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ να καταγγέλλει «ανεπίτρεπτη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας της.
Ειδικοί εκτιμούν πως η αμερικανική υπηρεσία επέλεξε «τακτική ηλεκτρικής σκούπας», μαγνητοφωνώντας 70 εκατομμύρια κλήσεις που περιλαμβάνουν τηλεφωνικές συνομιλίες και μηνύματα. Τα έγγραφα του Σνόουντεν δείχνουν ότι, εκτός από την παρακολούθηση επικοινωνιών μεταξύ υπόπτων για τρομοκρατικές πράξεις, η NSA στόχευε και επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής και των επιχειρήσεων.
Πολλοί παρατηρητές επισημαίνουν, πάντως, ότι η σκληρή ρητορική της γαλλικής κυβέρνησης αποτελεί –εν μέρει– θεατρική πράξη, καθώς οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν δικό τους πρόγραμμα υποκλοπών και παρακολουθήσεων Αμερικανών, όπως αποκαλύφθηκε το 2010.
«Συμφωνία κυρίων»
Την εποχή εκείνη, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ναύαρχος Ντένις Μπλερ, είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υπογραφή κοινής γαλλο-αμερικανικής διακήρυξης, στην οποία τα δύο κράτη θα δεσμεύονταν να μην κατασκοπεύουν το ένα το άλλο, όπως ισχύει και χάρη στη «συμφωνία κυρίων» των ΗΠΑ με τη Βρετανία. Οι προσπάθειες του ναυάρχου, όμως, είχαν πέσει στο κενό, αντιμετωπίζοντας την καχυποψία των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η υποκρισία της γαλλικής κυβέρνησης καθίσταται εμφανής, καθώς ήδη από το καλοκαίρι ο Τύπος της χώρας αποκάλυπτε ευρύ πρόγραμμα τηλεφωνικών υποκλοπών από τη γαλλική υπηρεσία αντικατασκοπείας GDES χωρίς δικαστική έγκριση. Παρότι τα αμερικανικά τεχνολογικά μέσα υποκλοπής είναι ανώτερα και επιτρέπουν ευρύτερο φάσμα παρακολουθήσεων, οι γαλλικές μέθοδοι δείχνουν ότι οι έκνομες υποκλοπές αποτελούν κοινό όπλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Πρόγραμμα Genie
Ενα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα υποκλοπών της αμερικανικής υπηρεσίας NSA είναι το Genie. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ιούς ηλεκτρονικών υπολογιστών για να αποκτήσει πρόσβαση στις συσκευές των θυμάτων του. Το Genie χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές μεθόδους παρακολούθησης: με την κρυφή τοποθέτηση μικρών κατασκοπευτικών προγραμμάτων στους υπολογιστές, που αναμεταδίδουν έτσι κάθε τους λειτουργία στα τερματικά της NSA, χάρη σε άλλα κατασκοπευτικά προγράμμα που αποτυπώνουν το ακριβές περιεχόμενο της οθόνης του υπολογιστή και –τέλος– με το σύστημα PBX, ικανό να καταγράψει κάθε τηλέφωνική συνομιλία της ψηφιακής γραμμής, στην οποία έχει τοποθετηθεί. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της NSA για το 2011, 652 εκατ. δολάρια δεσμεύθηκαν για τον σχεδιασμό και την κατασκευή «κατασκοπευτικού λογισμικού». Σε έγγραφο που προήλθε από τον Εντ Σνόουντεν, φαίνεται ότι η θετική ψήφος που εξασφάλισαν στο Σ.Α. του ΟΗΕ οι ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2010 για νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, βασίστηκε σε υποκλοπές γερμανικών και γαλλικών διπλωματικών συνομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.