Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Αρνείται να λάβει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Σαουδική Αραβία

Ζητά μεταρρυθμίσεις από τον Οργανισμό.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνείται να αναλάβει με τη σειρά της μια θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας αυτό τον ισχυρό θεσμό ότι έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά», κάτι το οποίο δυσχεραίνει την αποστολή του παγκόσμιου οργανισμού να τερματίζει συγκρούσεις και πολέμους.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να καταλάβει τη θέση της μέχρι να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις, όμως δεν διευκρίνισε ποιες μεταρρυθμίσεις θέλει.
"Η Σαουδική Αραβία (...) δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αρνηθεί να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας μέχρι το τελευταίο να μεταρρυθμισθεί και να του δοθούν τα μέσα για να επιτελέσει το καθήκον του και να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά το χειρισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με τις δυτικές δυνάμεις να ασκούν πίεση για ισχυρότερες κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και με τη Ρωσία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους αντάρτες στη σύγκρουση αυτή.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο). Τα άλλα κράτη συμμετέχουν στο σώμα αυτό σε εναλλασσόμενη βάση.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.