Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση Τουρκίας - Ισραήλ



Η Αγκυρα φέρεται ότι «έδωσε» στο Ιράν δίκτυο κατασκοπείας της ΜοσάντReuters, Washington Post
Λάδι στη φωτιά που δεν έχει πάψει να υποβόσκει στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έριξε δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, που εμφανίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, την Αγκυρα να συνεργάζεται με το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης κατά του Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ που υπογράφει ο αρθρογράφος Ντέιβιντ Ιγκνέισιους, η κυβέρνηση Ερντογάν έφτασε στο σημείο να αποκαλύψει στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν την ταυτότητα δέκα Ιρανών, οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί από την ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ. Το περιστατικό, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, έλαβε χώρα στις αρχές του 2012, ύστερα από συνάντηση των Ιρανών πρακτόρων με Ισραηλινούς αξιωματούχους σε τουρκικό έδαφος.
Ο αρθρογράφος αποδίδει την ασυνήθιστη αυτή κίνηση της Τουρκίας στη διπλωματική ρήξη με το Ισραήλ που είχε προκαλέσει η φονική ισραηλινή επιδρομή στο τουρκικό σκάφος «Μαβί Μαρμαρά», το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.
Το δημοσίευμα χαρακτηρίστηκε «αβάσιμο» από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, που δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του «δίνουν αναφορά μόνο στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Τουρκίας». Ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μουσταφά Βαράνκ, με μήνυμά του στο Twitter χαρακτήρισε «ασυνάρτητο» το δημοσίευμα, αποδίδοντάς το σε ψυχολογικό πόλεμο ξένων κέντρων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Βαράνκ, τα εν λόγω κέντρα ήλπιζαν ότι, με την έλευση του φθινοπώρου, θα αναθερμαίνονταν οι ταραχές που ξεκίνησαν την άνοιξη με αφορμή την κατάληψη του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη. «Καθώς οι προβλέψεις τους διαψεύσθηκαν, ξεκίνησαν εκστρατεία δυσφήμησης της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών της», προσέθεσε ο σύμβουλος του Ερντογάν.
Τουρκία και Ισραήλ είχαν αποκαταστήσει στενή συνεργασία σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών ήδη από το 1958, επί εποχής Αντνάν Μεντερές. Ωστόσο, επί πρωθυπουργίας Ερντογάν τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post, ο νέος επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, αποτελεί κόκκινο πανί για το Ισραήλ λόγω των στενών του σχέσεων με την Τεχεράνη.
Ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ζεέβ Ελκίν απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το ρεπορτάζ, δήλωσε όμως ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία είναι «πολύ περίπλοκες» και προσέθεσε: «Οι Τούρκοι έκαναν μια στρατηγική επιλογή. Επιδίωξαν ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και πόνταραν πάνω στο βολικό χαρτί της αντιπαλότητας με το Ισραήλ για να το πετύχουν».
Σύμφωνα με τον Ιγκνέισιους, η αποκάλυψη της ταυτότητας πρακτόρων του Ισραήλ στην Τεχεράνη ήταν ένας από τους λόγους που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «τα στύλωσε» και αρνούνταν επίμονα να ζητήσει συγγνώμη από τον Ερντογάν για το επεισόδιο του «Μαβί Μαρμαρά», παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις. Τελικά, ζήτησε τηλεφωνικά συγγνώμη τον Μάρτιο, ύστερα από μεσολάβηση του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά τίποτα δεν δείχνει μέχρι σήμερα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν μπει σε τροχιά πλήρους αποκατάστασης.
Ανώνυμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να δηλώνει στο Ρόιτερς ότι το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας συνδέεται με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε στην περιοχή η εκλογή του Χασάν Ροχανί στην προεδρία του Ιράν. «Είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένοι προσπαθούν να καταστρέψουν την ατμόσφαιρα πολιτικής μετριοπάθειας μετά την εκλογή του Ροχανί και να περιορίσουν την Τουρκία, η οποία συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων της περιοχής και έχει σχέσεις με το Ιράν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.