Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ιράκ: Σειρά επιθέσεων με τουλάχιστον 22 νεκρούς στην επαρχία της Βαγδάτης

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 66 τραυματίστηκαν σήμερα, σε σειρά επιθέσεων που συγκλόνισαν την επαρχία της Βαγδάτης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε πέντε σημεία της επαρχίας.
Η πλέον αιματηρή επίθεση έπληξε τη σουνιτική συνοικία Μπάγιαα, όταν βόμβα τοποθετημένη σε σταθμευμένο όχημα εξερράγη κοντά σε φανοποιείο με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 14 να τραυματιστούν.
Η κλιμάκωση των επιθέσεων, με τουλάχιστον 6.250 νεκρούς από τον Ιανουάριο, προκαλεί φόβους για μια επιστροφή στο επίπεδο της βίας του 2006-2007, όταν ο εμφύλιος πόλεμος είχε προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ιρακινών μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή στη χώρα το 2003.
Η παραλυσία του πολιτικού συστήματος που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις έριδες μεταξύ σουνιτών και σιιτών, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη διαφθορά, συμβάλλουν στην αστάθεια και την αναζωπύρωση της βίας, ενώ πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 30ης Απριλίου. Πληγή για το Ιράκ αποτελούν και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα που αυξάνουν τη δράση τους στη χώρα, καθώς ενθαρρύνονται από τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία.
Πηγή: AMΠE
Δημοσίευση : 8 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.