Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Χ. Ροχάνι: Απέκλεισε την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέκλεισε «100%» το ενδεχόμενο μιας πλήρους καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας του μετά τη συμφωνία που συνήφθη την προηγούμενη Κυριακή στη Γενεύη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Όταν ρωτήθηκε από τους FT αν η καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας του είναι μια «κόκκινη γραμμή» την οποία δεν θα περάσει η κυβέρνησή του, ο Ροχανί απάντησε «100%».
Στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας, ο ιρανός πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να βελτιωθούν περαιτέρω.
«Τα προβλήματα μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και δεν μπορούν να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρά τις επιπλοκές, υπήρξε ένα άνοιγμα τις τελευταίες ημέρες, το οποίο μπορεί να διευρυνθεί κι άλλο», εκτίμησε ο Ροχανί.
Την προηγούμενη Κυριακή το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) κατέληξαν στη Γενεύη σε μια προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένη συμφωνίας μέσα σε διάστημα ενός έτους.
«Προβλέπουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου», εκτίμησε χθες Παρασκευή ο πρεσβευτής του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ρεζά Νατζαφί.
Η ΙΑΕΑ θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην επιβεβαίωση της εφαρμογής του σχεδίου αυτού. Έχουν ήδη γίνει «προκαταρκτικές συζητήσεις» με την υπηρεσία για το θέμα αυτό, διαβεβαίωσε ο Νατζαφί, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν.
Πάντως την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο είχε παραδεχθεί ότι η υπηρεσία του δεν είναι έτοιμη, ελλείψει ανεπαρκών πόρων όπως σημείωσε ο ίδιος, να εκπληρώσει τα επιπλέον καθήκοντα που προβλέπονται στη συμφωνία της Γενεύης.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.