Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

Στη δικαιοσύνη εναντίον του Ερντογάν προσφεύγει τουρκική εφημερίδαΗ εφημερίδα κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργό για απόπειρα επηρεασμού με αφορμή τη δημοσίευση εμπιστευτικού εγγράφου.

Η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την κατηγόρησε για «προδοσία» επειδή αποκάλυψε υποτιθέμενα σχέδια του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος να απαλλαγεί από μια ισχυρή μουσουλμανική αδελφότητα, έγινε σήμερα γνωστό από την εφημερίδα.
«Μέσα στις προσεχείς ημέρες θα καταθέσουμε μήνυση για τις δυσφημιστικές δηλώσεις και για βούληση επηρεασμού της εφημερίδας», δήλωσε ο Βεϊσέλ Ακ, δικηγόρος της φιλελεύθερης εφημερίδας.
Ο Μεχμέτ Μπαρανσού, ένας γνωστός δημοσιογράφος της «Ταράφ», δημοσίευσε στα τέλη Νοεμβρίου ένα επιβαρυντικό εμπιστευτικό έγγραφο που χρονολογείται από το 2004. Σ' αυτή την επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, τότε υπουργό Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK) ζητούσε ρητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για «να τελειώνουμε» με το κίνημα του ιμάμη και στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας μεγάλης οργάνωσης.
Από τις ΗΠΑ όπου ζει εξόριστος από το 1999, ο Γκιουλέν κατήγγειλε τα σχέδια αυτά ενώ οι ηγέτες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διέψευσαν πως έχουν την πρόθεση να βλάψουν την αδελφότητα.
Οι διαμάχες ανάμεσα σ' αυτούς που κατέχουν την εξουσία στην Τουρκία και την αδελφότητα Γκιουλέν, η οποία τους είχε βοηθήσει το 2002 να αναλάβουν τα ηνία της χώρας, έχουν έρθει στη δημοσιότητα εδώ και πολλές εβδομάδες εξαιτίας μιας απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να κλείσει τα προπαρασκευαστικά σχολεία, ένα σημαντικό μέλος των οποίων ανήκουν στην αδελφότητα και αποτελούν μια από τις κύριες πηγές εσόδων της.
Με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2014, η αδελφότητα δεν έκρυψε ότι δεν συμφωνεί με τον «αυταρχισμό» του Ερντογάν.
Κατά την άποψη παρατηρητών, ο Ερντογάν είναι εκνευρισμένος από την αύξηση της δύναμης της αδελφότητας στον κρατικό μηχανισμό, καθώς έχει ήδη μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
Το σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν κάλεσε την αστυνομία να αναλάβει δράση εναντίον της «Ταράφ»: «Το να αποκαλύπτει κανείς απόρρητα του κράτους δεν μπορεί να θεωρηθεί ελευθερία έκφρασης, είναι απλούστατα προδοσία», δήλωσε.
Εισαγγελείς άρχισαν αμέσως έρευνα εναντίον του Μπαρανσού.
Ο αρθρογράφος αυτός είχε γίνει το μαύρο πρόβατο του τουρκικού στρατού όταν είχε δημοσιεύσει το 2008 ενοχλητικές αποκαλύψεις για συνωμοσίες με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ερντογάν.
Πολλοί στρατηγοί καταδικάσθηκαν στη συνέχεια με βάση τις αποκαλύψεις αυτές.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έγινε τον Ιούνιο στόχος ενός κύματος αμφισβήτησης για τις αυταρχικές και ισλαμιστικές παρεκκλίσεις του, κατηγορείται ότι επιχειρεί να καθυποτάξει τον Τύπο.
Αντιδράσεις για τις διώξεις κατά του Τύπου
Οι διώξεις εναντίον της εφημερίδας Ταράφ που αποκάλυψε απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) για την παρακολούθηση και δίωξη γνώστης ισλαμικής αδελφότητας προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρώπη.
Η Ελέν Φλοτρ, συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, περιέγραψε τις διώξεις που ξεκίνησε η εισαγγελία της Άγκυρας εναντίον της εφημερίδας και του δημοσιογράφου κ. Μεχμέτ Μπαρανσού «σκανδαλώδεις» και ανησυχητικές για τη γενικότερη κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου.
Η αρθρογράφος της εφημερίδας Σαμπάχ κυρία Ναζλί Ιλιτζάκ, που υπήρξε βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος, λέει χαρακτηριστικά σήμερα ότι η ενέργεια του κ. κ. Μπαρανσού δεν αποτελεί «προδοσία», αλλά τυπική «δημοσιογραφική δραστηριότητα». «Θεωρώ τη δημοσίευση υπηρεσία προς τη χώρα» είπε η κυρία Ιλιτζάκ.
Ο δημοσιογράφος Ντογάν Ακίν, του ανεξάρτητο διαδικτυακού τόπου T24, σχολιάζει ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα προβληματικές. «Πρόκειται για απόπειρες να δημιουργηθούν μαύρες τρύπες σαν αυτές που κάποτε κατάπιαν και τον ίδιο», λέει αναφερόμενος στην φυλάκιση του κ. Ερντογάν γιατί είχε απαγγείλει ένα ποίημα το 1999. «Οικοδομεί μέσα στο κράτος τον ίδιο λαβύρινθο από τον οποίον υπέφερε κι ο ίδιος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ακίν.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.