Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο μεγάλος αντι-διζωνικός ηγέτης: Νέλσον Μαντέλα

Πέθανε ο μεγάλος αντι-διζωνικός ηγέτης: Νέλσον Μαντέλα
Φανούλα Αργυρού (Agora Dialogue external link )
Mandela 1a kali fotografiaΠέθανε σε ηλικία 95 χρόνων ένας πραγματικά παγκόσμιος μεγάλος ιστορικός ηγέτης, οαντιδιζωνικός, αντι-ρατσιστής, αγωνιστής της Ελευθερίας, πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ο μεγάλος Νέλσον Μαντέλα. Ο άνθρωπος που απέρριψε ασυζητητί  ως ρατσιστική τη τουρκο-βρετανική διζωνική λύση για τη πατρίδα του, όταν του την πρότειναν και εκείνου την δεκαετία του 1990 στο πρότυπο που την προωθούν από το 1974 για λύση του δικού μας Κυπριακού προβλήματος. Πρέπει να θυμίσουμε εδώ και την δήλωση που έκανε ο δικός μας Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης,  για τη λύση αυτή στις 10 Νοεμβρίου 2008 σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Πρώτο» και το συνάδελφο Λάζαρο Μαύρο.
"Πώς θα τολμήσω να αντικρύσω τον Μαντέλα όταν ήμουνα ο υπεύθυνος παγκοσμίως του αγώνα εναντίον τουαπαρχάιτ, εναντίον των φυλετικών διακρίσεων αν και μόνο προσυπογράψω φυλετικές διακρίσεις;  Θα είναι αντίφαση ζωής.
Το να έρχεται το θύμα ή ένα τμήμα του θύματος να προσπαθεί να αποδώσει ευθύνη για το τεράστιο έγκλημα της κατοχής, της εθνοκάθαρσης,  της καταπάτησης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  να μου επιτραπεί να πω ότι αυτό αποτελεί πολιτικό μαζοχισμό."
Ο Μαντέλα, πρωτοπόρησε,  αγωνίστηκε για τη απελευθέρωση της πατρίδας του και τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών του, φυλακίστηκε για δεκαετίες, και γι΄αυτόν και τους συμπατριώτες του,  λέξεις όπως αγώνας, συναγωνιστές και ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο είχαν βάθος και νόημα αλλά και έμπρακτα υπήρξαν βίωμα πραγματικού αγώνα,  στόχος και σκοπός που άφησαν πλέον τη θέση τους στη παγκόσμια Ιστορία και όχι μόνο στην Ιστορία της Νοτίου Αφρικής.
Σήμερα όλη η ανθρωπότητα, με μεσίστιες σημαίες τιμούν και εκτιμούν τη προσφορά του στον ανένδοτο αγώνα του,  μαζί με το λαό της Νοτίου Αφρικής, θρηνούν το θάνατο ενός πραγματικού μαχητή της Ελευθερίας, υποκλίνονται στο μεγαλείο ενός statesman, που πάλεψε για μια γνήσια ενωμένη, δημοκρατική και μη ρατσιστική Νότιο Αφρική και ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλο το λαό του. Κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να επιδιώκει γνήσια και αποφασιστικά, και ο δικό μας λαός, της Κύπρου,  προτού είναι πλέον πολύ αργά και δρόμος δίχως επιστροφή. Γιατί οι αγώνες έχουν νόημα και αποτέλεσμα όταν υπάρχει και επιδιώκεται ανόθευτα ο στόχος της απελευθέρωσης και δημοκρατίας με ηγέτες που τολμούν και ξέρουν πως να διεκδικήσουν για την πατρίδα τους και τους συμπατριώτες τους. Ένα τέτοιο ηγέτη δυστυχώς ακόμα δεν αξιώθηκε να έχει η ημικατεχόμενη Κύπρος μας. Δεν είχε ούτε πριν την ψευτο-ανεξαρτησία ούτε μετά μέχρι σήμερα.
Σήμερα, όλοι οι ηγέτες της υφηλίου εξυμνούν τον άνθρωπο Νέλσον Μαντέλα για την επιμονή του στον ανθρώπινο αγώνα του για τα ίσα δικαιώματα των συμπατριωτών του, εναντίον του ρατσισμού και υποτίμησης της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης, γιατί το ωφελιμότερο και ακριβότερο προτέρημα ενός ηγέτη, είναι να ξέρει να απαιτεί με αντοχή. Να εμπνέει αλλά και  να διαπραγματεύεται την κατάλληλη ώρα εξασφαλίζοντας τα δίκαια του λαού του, δίχως να καταπατά τους αγώνες του λαού του, το αίμα που έχυσαν, τις θυσίες του έκαναν, δίχως να σκύβει ή να υποδουλώνεται σε ξένα συμφέροντα. Γιατί εκείνους που καταπατούν τέτοιους αγώνες ούτε εκείνοι που εξυπηρετούνται από αυτούς δεν εκτιμούν, τους περιφρονούν.   Αυτός ήταν ο ταπεινός μαύρος πολίτης, Νέλσον Μαντέλα, άξιος ιστορικός ηγέτης από τους λίγους που κατέγραψε παγκόσμια η Ιστορία των ανθρώπων.
Αιωνία και άξια η Μνήμη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.