Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Θρίλερ στη θάλασσα της Ανατ. Κίνας



Ενταση ανάμεσα σε Πεκίνο και Τόκιο με φόντο τα ενεργειακάThe Guardian
Η διαμάχη ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία για τον έλεγχο των πλούσιων σε ενεργειακούς πόρους νησιών Σενκάκου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας αντανακλά ευρύτερες εντάσεις ανάμεσα στους δύο γίγαντες της Ανατολικής Ασίας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευθεία σύγκρουση.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο σύμβουλο της ιαπωνικής κυβέρνησης, η κατάσταση στην Ανατολική Ασία θυμίζει την Ευρώπη της δεκαετίας του 1930, όταν η ανερχόμενη και επανεξοπλιζόμενη Γερμανία προέβαλλε την ισχύ της έξω από τα σύνορά της.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο φανερός αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας έχει πενταπλασιαστεί, φθάνοντας τα 102 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ιαπωνίας. Το Τόκιο από τη δική του πλευρά λέει ότι είναι ανοικτό σε συνομιλίες, αλλά διαρκώς ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τις συμμαχίες του.
Ο Γιοσίτζι Νογκάμι, ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Ιαπωνίας, είπε ότι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αστάθειας στην Ανατολική Ασία, γιατί παρασύρονται από «ευσεβείς πόθους» για επικερδείς εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.
«Η συμμαχία ΗΠΑ - Κίνας επεκτείνεται και στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, όχι μόνο στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Εμπλέκονται και η Αυστραλία και η Ινδία, οπότε αν τα πράγματα χειροτερέψουν, μπορεί να γίνουν πολύ δραματικά», επισήμανε ο Νογκάμι.
«Η Κίνα δεν θα υποχωρήσει. Θεωρεί πως η θάλασσα της Ανατολικής Κίνας ανήκει στον πυρήνα των εθνικών της συμφερόντων. Το ίδιο όμως πιστεύουν και το αμερικανικό ναυτικό και η Ιαπωνία. Πώς μπορεί να διευθετηθεί αυτή η σύγκρουση ζωτικών συμφερόντων; Νομίζω ότι στο τέλος μπορεί να βρεθεί λύση, αλλά για την επόμενη δεκαετία η κατάσταση θα είναι τεταμένη».
Οι Ιάπωνες θεωρούν πως η κινεζική ηγεσία και ο πρόεδρος Σι Τζινπίγκ αναμοχλεύουν τα αντι-ιαπωνικά αισθήματα, ώστε να αποσπάσουν την προσοχή από τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας. Μετά την έγκριση του «μεταρρυθμιστικού» προγράμματος του Σι από την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, στις αρχές του μήνα, ο Σι εξελίσσεται στον πλέον ισχυρό Κινέζο ηγέτη από την εποχή του Ντεγκ Ξιαοπίνγκ. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η προσέγγιση του Σι τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά θέματα είναι άτεγκτη και σε μερικές περιπτώσεις συγκρουσιακή.
Επιθυμεί ρόλο υπερδύναμης
«Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν η Κίνα συνιστά απειλή για την Ιαπωνία», είπε ο πρώην πρέσβης της Ιαπωνίας στο Πεκίνο, Γιούτζι Μιγιαμότο. «Τμήμα της κινεζικής ηγεσίας επιθυμεί ρόλο υπερδύναμης. Αλλες ομάδες λένε ότι η Κίνα χρειάζεται σχέσεις συνεργασίας. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί. Αλλά η Ιαπωνία και η διεθνής κοινότητα έχουν ακόμη χρόνο να επηρεάσουν την απόφαση της Κίνας». Ο Μιγιαμότο τόνισε ότι η συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας είναι τώρα σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. «Χρειαζόμαστε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο ασφαλείας. Αλλά μέχρις ότου το πλαίσιο αυτό εγγυηθεί την ασφάλεια κάθε χώρας, έχουμε περισσότερη ανάγκη τις ΗΠΑ. Διότι, τώρα, η κατάσταση είναι τόσο εύθραυστη, τόσο ασταθής».
Δημοσίευση : 01-12-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.