Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις στη Δαμασκό και το Χαλέπι

Ο συριακός στρατός βομβάρδισε πολλές συνοικίες στη Δαμασκό και το Χαλέπι, μετά τις πολύωρες συγκρούσεις με τους αντάρτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν κάτοικοι των περιοχών αυτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην επαρχία της Δαμασκού τουλάχιστον επτά πολίτες σκοτώθηκαν, κυρίως στο Ιρμπίν και στην Ντούμα, όπου έχασαν τη ζωή τους μια γυναίκα και τα τρία της παιδιά. Στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από την πολεμική αεροπορία, εξαπέλυσαν επίθεση στη Χαράστα και συνέλαβαν πολλούς κατοίκους του Ζαμπαντάνι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Στο Χαλέπι, κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών, ιδίως κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο αλ-Ναΐράμπ, όπου δύο ελικόπτερα υπέστησαν ζημιές από βλήματα όλμων. Οι συριακές αρχές πάντως διέψευσαν ότι τα ελικόπτερα καταστράφηκαν. «Πρόκειται για απόπειρα των μέσων ενημέρωσης να ανεβάσουν το ηθικό των τρομοκρατών οι οποίοι δέχονται ισχυρά πλήγματα από το στρατό», μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana.
Οι μάχες συνοδεύτηκαν από βομβαρδισμούς, που συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τουλάχιστον τρία άτομα (δύο πολίτες και ένας αντάρτης) σκοτώθηκαν και πολλά σπίτια καταστράφηκαν.
Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης στη Χάμα και σε πολλές κοινότητες της περιοχής αυτής, στην κεντρική Συρία. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τα ξημερώματα έγιναν συγκρούσεις γύρω από δύο χωριά, το Αλ-Γασανίγιε και το αλ-Χαϊνταρίγιε, τα οποία θεωρούνται φίλα προσκείμενα στο καθεστώς. Στις μάχες αυτές έχασαν τη ζωή τους πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων και 17 ένοπλοι άνδρες, πιστοί στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο στρατός βομβάρδισε εξάλλου περιοχές της Ντεράα, του Ιντλίμπ, της Χάμα και της Χασάκα ενώ στο Ντέιρ Εζόρ σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι, τέσσερις αντάρτες, τέσσερις στρατιώτες και δύο άμαχοι.
Στην πρωτεύουσα Δαμασκό εντοπίστηκαν τα πτώματα οκτώ ανδρών κοντά στο στρατιωτικό νοσοκομείο Τεσρίν, στη συνοικία Μπαρζέ. Τα ίχνη των ανδρών αυτών είχαν χαθεί από το Σάββατο, όταν έγινε μια στρατιωτική επιχείρηση στη συνοικία αυτή.
Στην παραλιακή πόλη Μπανιάς συνεχίζονται οι έρευνες και οι συλλήψεις όπως και στο Μζεϊρίμπ της επαρχίας Ντεράα όπου κάτοικοι κατήγγειλαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυρπόλησαν δεκάδες σπίτια.
Με βάση τον προσωρινό απολογισμό του Παρατηρητηρίου μέχρι στιγμής σήμερα έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Συρία 67 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 19 ήταν πολίτες, 14 αντάρτες και 34 στρατιώτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.