Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Πεντάγωνο: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς Κίνα και Ιαπωνία

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για αυτοσυγκράτηση στην Κίνα και την Ιαπωνία σε σχέση με την εδαφική διαφορά τους για την ιδιοκτησία ενός συμπλέγματος ακατοίκητων νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
«Σεβόμενοι τις τρέχουσες αυτές εντάσεις, απευθύνουμε έκκληση να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση όλες οι πλευρές και τις ενθαρρύνουμε να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να επιλύσουν αυτή τη διαφορά τους δια της διπλωματίας και ειρηνικά», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.
Την ίδια ώρα χιλιάδες Κινέζοι διαδήλωναν εκ νέου κατά της εθνικοποίησης από την Ιαπωνία των διαφιλονικούμενων νησιών, ζητώντας το νησιωτικό σύμπλεγμα να επιστραφεί στην Κίνα.
Ο Πανέτα έφθασε αργά χθες βράδυ στην κινεζική πρωτεύουσα και έγινε δεκτός από τον κινέζο ομόλογό του Λιάνγκ Γκουανγκλί.
"Ο στόχος μας είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα να επιτύχουν τη μεγαλύτερη διμερή συνεργασία παγκοσμίως», είπε ο Πανέτα παρότι οι στρατιωτικές επαφές παραμένουν δύσκολες μεταξύ των δύο χωρών.
Είχαν διακοπεί από το Πεκίνο όταν οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει στις αρχές του 2010 τη σύναψη ενός εξοπλιστικού συμβολαίου ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊβάν. Επαναλήφθηκαν στα τέλη του έτους, λίγο πριν από μια επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2011 στο Πεκίνο του τότε επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς.
Η επίσκεψη του Πανέτα πραγματοποιείται μεσούσης της έντασης μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, συμμάχου των ΗΠΑ, η οποία από την πλευρά της ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
Τα νησιά Ντιαογιού όπως ονομάζονται από την Κίνα /Σενκάκου όπως ονομάζονται από την Ιαπωνία υπό τον έλεγχο της οποίας τελούν, βρίσκονται σε περιοχή πλούσια για την αλιεία, ενώ το υπέδαφος πιθανόν να κρύβει κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν διατηρούν διεκδικήσεις επί των εδαφών αυτών.
"Είναι προς το συμφέρον όλων η Ιαπωνία και η Κίνα να διατηρήσουν καλές σχέσεις και ένας τρόπος πρέπει να βρεθεί για να αποτραπεί μια κλιμάκωση των σχέσεων», είπε ο Πανέτα εκφράζοντας χθες στο Τόκιο την «ανησυχία» του για την εδαφική αυτή διαφορά.
Η επίσκεψη στο Πεκίνο του Λίον Πανέτα πραγματοποιείται μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία περιόδευσε επί δέκα ημέρες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Το ταξίδι της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερμηνεύτηκε ως μια απάντηση των ΗΠΑ στην επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.