Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

«Οι δυνάμεις του Ασάντ χάνουν έδαφος» λένε οι αντικαθεστωτικοί



Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ χάνουν όλο και περισσότερο έδαφος και μόνο η αεροπορία που διαθέτουν τούς επιτρέπει να μην έχουν καταποντιστεί, δήλωσε σήμερα διοικητής των ανταρτών.
«Με ή χωρίς εξωτερική βοήθεια που θα μπορούσε να μας έχει δοθεί, η πτώση του καθεστώτος είναι θέμα μηνών, όχι ετών», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αχμαντ Αμπντέλ Ουάχαμπ, διοικητής μιας ταξιαρχίας 850 ανδρών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
"Αν είχαμε αποτελεσματικά αντι-αεροπορικά και αντι-αρματικά όπλα, θα μπορούσαμε γρήγορα να επικρατήσουμε. Αλλά οι ξένες χώρες δεν μας δίνουν. Ωστόσο χωρίς αυτά, εμείς νικάμε στις μάχες. Απλώς οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν πιο πολύ».
"Ελέγχουμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στις περισσότερες περιοχές, οι στρατιώτες του τακτικού στρατού είναι κλεισμένοι στα στρατόπεδά τους. Βγαίνουν από εκεί πολύ λίγο και εμείς δρούμε σύμφωνα με την κρίση μας ... σχεδόν παντού εκτός από τη Δαμασκό», πρόσθεσε ο διοικητής αυτός που είπε πως επί εννέα μήνες ήταν συνταγματάρχης του στρατού ξηράς πριν λιποτακτήσει «λόγω του μεγέθους των εγκλημάτων του καθεστώτος που θυσιάζει το λαό του"
Παράλληλα η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε χθες τη μεταφορά της κεντρικής της διοίκησης στη Συρία από τη γειτονική Τουρκία όπου είχε τη βάση της εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, κι ενώ οι μαχητές της με σκληρές μάχες προσπαθούν να διευρύνουν τη ζώνη ελέγχου τους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Ενώ οι δύο πλευρές στη σύγκρουση αυτή δείχνουν αποφασισμένες να πολεμήσουν μέχρι εσχάτων, η Γαλλία πρότεινε την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, όπως ζητεί η συριακή αντιπολίτευση, ώστε να εμποδιστούν οι καθεστωτικές δυνάμεις να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές σε προπύργια των ανταρτών.
Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 29.000 ανθρώπων σε 18 μήνες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ οι επιχειρήσεις για άλλη μια φορά ξεπέρασαν τα σύνορα γειτονικής χώρας, του Λιβάνου, όπου σύροι αντάρτες επιτέθηκαν σε μεθοριακό στρατιωτικό φυλάκιο χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας για τον έλεγχο των εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν εν ονόματί του, ανακοίνωσε τη μεταφορά της κεντρικής του διοίκησης στις «απελευθερωμένες περιοχές της Συρίας». Δεν διευκρίνισε πού θα είναι η έδρα του αλλά σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σχεδόν το 80% των συριακών πόλεων και χωριών κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία δεν ελέγχεται από τις καθεστωτικές δυνάμεις.
Στη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο διεθνής μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι υπολογίζουν στην παρουσία πολλών ηγετών στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού την προσεχή εβδομάδα για την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.
Αυτή η μεγάλη συνάντηση σε διπλωματικό επίπεδο μπορεί να «προσφέρει σημαντική στήριξη στη διαχείριση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και των συνεπειών της στις γειτονικές χώρες. Η κρίση που επιδεινώνεται στη Συρία συνιστά συνεχώς αυξημένη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», προστίθεται.
Η συνάντηση των δυο αξιωματούχων επικεντρώθηκε στους «τρόπους αντιμετώπισης της φρικτής βίας στη Συρία και της προώθησης μιας συνολικής πολιτικής λύσης που να ανταποκρίνεται στα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.