Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ενισχύονται οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις

ΟΙ προοπτικές ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων και η εμπειρία που αποκόμισε η γειτονική χώρα από την ένταξή της στο ΔΝΤ την προηγούμενη δεκαετία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας Ριφάτ Χισαρσικλίογλου (Rifat Hisarciklioglu) και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνο Μίχαλο.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη θεαματική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία, που φθάνει εφέτος στο 60%, και τόνισε ότι η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης, αλλά να αποτελέσει και καταλύτη για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. 

Την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας, ενώ ζήτησε να αρθούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και ανέφερε ότι μετά τις διευκολύνσεις που έγιναν στο θέμα της βίζας, οι επισκέψεις μεταξύ των νησιών και των παραλίων έχουν αυξηθεί, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος ανέφερε από την πλευρά του ότι η ειρηνική συμβίωση περνάει μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο οικονομιών, καθώς και ότι οι δύο φορείς εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα συνεργειών με τους Τούρκους επιχειρηματίες, για εκατέρωθεν επενδύσεις και παροχή τεχνογνωσίας.
Με Όλγα Κεφαλογιάννη

Ακόμα, ο κ. Hisarciklioglou συναντήθηκε με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσία του κ. Μίχαλου, για να συζητήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης κοινών τουριστικών πακέτων από μακρινούς προορισμούς, όπως η Κίνα και η Ινδία. Η υπουργός μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Οι συνέργειες με τη γειτονική χώρα στον τουριστικό τομέα μπορεί να αποβούν προς όφελος και των δύο χωρών». Ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων της Τουρκίας τόνισε ότι «υπάρχουν παρά πολλοί τουρίστες παγκοσμίως που δεν έχουν επισκεφτεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Τουρκία. Και για να πάρουμε μερίδιο από αυτή την αγορά πρέπει οι δύο χώρες να συνεργαστούν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.