Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόθυμος για συνομιλίες με το ΡΚΚ



Ο Ταγίπ Ερντογάν προέταξε στα προς συζήτηση θέματα και τον έγκλειστο Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Παραμονές του συνεδρίου του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), και ενώ στο προσκήνιο της επικαιρότητας στην Τουρκία βρίσκεται το προεδρικό ζήτημα και στη νοτιοανατολική Τουρκία συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το ΡΚΚ, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε χθες πρόθυμος να αρχίσει συνομιλίες με την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση προτάσσοντας στα προς συζήτηση θέματα τον έγκλειστο στις φυλακές της Νήσου των Σκύλων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Είχαν προηγηθεί έκκληση του κουρδικού Κόμματος για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη (BDP) υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας, και η δήλωση του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Νεζντέτ Οζέλ στην εφημερίδα «Τουρκίγιε», σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον των βάσεων του ΡΚΚ στα Κανδύλια Ορη του βορείου Ιράκ.
«Σε ό,τι αφορά το Ιμραλί, ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες συνομιλίες», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο Κανάλ 7, υπονοώντας προφανέστατα τον εκεί φυλακισμένο Οτσαλάν, του οποίου το όνομα επανήλθε πολλές φορές στο προσκήνιο την τελευταία εβδομάδα. «Το όλο ζήτημα έχει στρατιωτική διάσταση και αφορά την ασφάλεια, άρα η κατάσταση θα συνεχιστεί. Πέραν όλων αυτών υφίσταται διπλωματική, κοινωνικοοικονομική και ψυχολογική διάσταση», συνέχισε ο κ. Ερντογάν. Τα λόγια του ήλθαν στο απόηχο των δηλώσεων Οζέλ, ο οποίος εκτός από τις επιχειρήσεις στα Κανδύλια Ορη, έκανε λόγο και για νέους αυστηρότερους νόμους για την αίσια έκβαση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει η δυνατότητα διαρκούς επιχείρησης στα Κανδύλια, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απάντησε ότι αυτή είναι τεχνικώς εφικτή, δεν θέλησε όμως να πει περισσότερες λεπτομέρειες. Ως προς το ενδεχόμενο «χειρουργικών πληγμάτων» για την εξουδετέρωση της ηγεσίας του ΡΚΚ, ο στρατηγός Οζέλ επεσήμανε ότι οι αρχηγοί της οργάνωσης είναι πολύ καλά προστατευμένοι και αλλάζουν τόπο διαμονής πολύ συχνά. «Προσπαθούμε να τους καταστήσουμε αναποτελεσματικούς», είπε.
Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Τουρκία διατείνονται ότι η αλλαγή τακτικής του ΡΚΚ, δηλαδή η προσπάθεια να εδραιώσει την παρουσία του στη νοτιοανατολική Τουρκία, απέτυχε. Οπως είπε ο κ. Ερντογάν στην τηλεοπτική συνέντευξη, στόχος του ΡΚΚ ήταν να εδραιώσει την κυριαρχία του στο Σεμντινλί της επαρχίας Χακαρί, όμως οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία απέτρεψαν αυτή την εξέλιξη και κατέφεραν σοβαρά πλήγματα στην οργάνωση.
Παρά ταύτα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται καθημερινά στις νοτιοανατολικές επαρχίες και, όπως είπε ο στρατηγός Οζέλ, από τις αρχές του χρόνου έχουν σκοτωθεί 110 Τούρκοι στρατιώτες και 427 Κούρδοι αντάρτες. Κατά τον κ. Ερντογάν, οι νεκροί αντάρτες είναι 239, οι στρατιώτες 144 και οι νεκροί πολίτες 29. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες να δημιουργηθούν γέφυρες συνεννόησης μεταξύ τουρκικής και κουρδικής ηγεσίας. Ωστόσο, μεσούσης της συριακής κρίσης, την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα συνδέσει με τη δράση των Κούρδων ανταρτών, η οποιαδήποτε προσέγγιση μοιάζει δύσκολη αν όχι ανέφικτη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, σε περίπτωση που το ΡΚΚ εξαπολύσει επιθέσεις από το συριακό έδαφος εναντίον τουρκικών στόχων. Στη συνέντευξή του χθες συνέδεσε οιασδήποτε μορφής διάλογο με την παράδοση των όπλων εκ μέρους του ΡΚΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.