Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Διαξιφισμοί με αφορμή την ομιλία Νταβούτογλου στον ΟΗΕ


Απάντηση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ για την ομιλία Νταβούτογλου, περί «παγωμένης σύγκρουσης».
Αν θέλει ο κ. Νταβούτογλου και η χώρα του να «ξεπαγώσουν» την «παγωμένη σύγκρουση», όπως αποκάλεσε το Κυπριακό από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μπορούν να το πράξουν με την απόσυρση των 43,000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Αυτή είναι η απάντηση του μονίμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, στις θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στον διεθνή οργανισμό στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Αιμιλίου απαντά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, Βουκ Γέρεμιτς, ζητώντας να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως αναφέρει ο Κύπριος διπλωμάτης, ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για «απάνθρωπο και παράνομο εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων, αλλά η τουρκική κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να τερματίσει την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνει ο κ. Αιμιλίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους Τουρκοκυπρίους να μετάσχουν μαζί με την υπόλοιπη χώρα σε όλες τις δραστηριότητες της διεθνούς κοινότητας.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα είναι η συνεχής επιδίωξη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμμεριστεί αυτή τη φιλοδοξία και θα λάβει πρακτικά μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση. «Υπάρχει προοπτική για πρόοδο», επισημαίνει στην επιστολή του, εφόσον η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση και συμμετάσχουν εποικοδομητικά και με καλή πίστη στην παρούσα προσπάθεια, αντί να επαναλαμβάνουν αναχρονιστικές θέσεις που πηγάζουν από διαδικασίες του παρελθόντος, όπως επισημαίνει ο κ. Αιμιλίου, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό πρόβλημα ήταν και συνεχίζει να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και ως εκ τούτου εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Τουρκία, εάν μπορεί να επιτευχθεί οποιαδήποτε λύση.
Τέλος, όσον αφορά τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή, στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Νταβούτογλου, ισχυριζόμενος ότι οι κυριαρχικές ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυτές που τις προκαλούν, ο κ. πρέσβης υποστηρίζει ότι ευλόγως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραλείπει να αναφέρει ότι είναι η χώρα του που επιδεικνύει στρατιωτική ισχύ γύρω από το νησί και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ποιος θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.