Επιστολή Κίρχνερ προς Κάμερον για την κυριότητα του συμπλέγματος
ΛΟΝΔΙΝΟ. Την έναρξη διαλόγου με τη Βρετανία για την κυριότητα του νησιωτικού συμπλέγματος των Φόκλαντ, ζήτησε χθες η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, σε ανοικτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες Guardian και Independent.
Βρετανία και Αργεντινή πολέμησαν το 1982 για τα νησιά αυτά του Νότιου Ατλαντικού, που αποτελούν αυτόνομη βρετανική κτήση. Η κ. Κίρχνερ εκμεταλλεύθηκε την 30ή επέτειο του πολέμου για να εγκαινιάσει διπλωματική εκστρατεία με στόχο την επιστροφή των νήσων στην Αργεντινή. Η υπόθεση των Φόκλαντ συνεχίζει να συγκινεί μερίδα του κοινού στην Αργεντινή, ενώ οι πρόσφατες εξερευνήσεις για τον εντοπισμό πετρελαϊκών κοιτασμάτων ανοικτά των νησιών έχει εντείνει το ενδιαφέρον γι’ αυτά.
Στην επιστολή της, η πρόεδρος κατηγορεί τη Βρετανία για παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ, που καλούν τις δύο χώρες σε συνομιλίες. «Το ζήτημα των Μαλουίνων (η αργεντίνικη ονομασία του συμπλέγματος) ασπάζεται όλη η Λατινική Αμερική, αλλά και η πλειονότητα των λαών και κυβερνήσεων, που απορρίπτουν την αποικιοκρατία», γράφει η κ. Κίρχνερ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας απέρριψε την έκκληση της προέδρου για διαπραγματεύσεις εμμένοντας στη θέση του Λονδίνου, που τονίζει ότι οι 3.000 κάτοικοι των νήσων έχουν επιλέξει τη βρετανική υπηκοότητα. «Υπάρχουν τρεις πλευρές σε αυτή την αντιπαράθεση και όχι μόνο δύο, όπως θέλει να εμφανίσει η Αργεντινή. Οι κάτοικοι των νήσων δεν μπορούν να απαλειφθούν από τις σελίδες της Ιστορίας. Για τον λόγο αυτό, η κυριότητα των νησιών δεν μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση εφόσον οι κάτοικοι δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη», ανέφερε το ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών του Λονδίνου.
Οι κάτοικοι των Φόκλαντ πρόκειται να ψηφίσουν φέτος σε δημοψήφισμα εάν επιθυμούν να παραμείνουν μέρος της Βρετανίας, ενώ όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συντριπτική νίκη των οπαδών της παραμονής των νησιών ως βρετανική υπερπόντια κτήση. Η κ. Κίρχνερ αναφέρει στην επιστολή της ότι αυτή συμπίπτει με την 180ή επέτειο της «βίαιης αφαίρεσης των νήσων από την κυριαρχία της Αργεντινής», σε επεισόδιο, το οποίο η πρόεδρος χαρακτηρίζει «κατάφωρη άσκηση αποικιοκρατικής πολιτικής του 19ου αιώνα». Η Βρετανία αρνείται την εκδοχή αυτή της ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι κανείς πολίτης δεν εκδιώχθηκε από τα Φόκλαντ μετά την 3η Ιανουαρίου 1833, ημερομηνία κατάληψής τους από το βασιλικό ναυτικό.
Το 1982, η κυβέρνηση Θάτσερ απέστειλε εκστρατευτικό σώμα, με στόχο την ανακατάληψη των νησιών, όπου είχαν αποβιβασθεί αργεντίνικα στρατεύματα. Στον σύντομο, αλλά αιματηρό πόλεμο που ακολούθησε, 900 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στη συντριπτική τους πλειονότητα Αργεντινοί στρατιώτες.
Ο αναλυτής του Jane’s Ρόμπερτ Μουνκς εκτιμά πως η πρωτοβουλία της κ. Κίρχνερ δεν θα οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη και δεν εκπλήσσει, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο ναδίρ τους και η πρόεδρος δεν θα αφήσει την ευκαιρία αυτή για ενίσχυση της δημοτικότητάς της ανεκμετάλλευτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.