Εκλήθη «να εξηγήσει» τον ρόλο του στο πραξικόπημα του 1997
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τον ρόλο του στο πραξικόπημα του 1997, το οποίο ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση ισλαμιστών του πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, εκλήθη «να εξηγήσει» ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός εν αποστρατεία, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αρχικώς μεταδώσει ότι ο 81χρονος Καρανταγί, που ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στο διάστημα 1994-1998, συνελήφθη στην κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη. Ο συνήγορός του, πάντως, Ερολ Αρας, δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν συνελήφθη επίσημα αλλά εκλήθη να καταθέσει ως ύποπτος, ενώπιον εισαγγελέων στην Αγκυρα. Το περιστατικό αποτελεί το πιο πρόσφατο πλήγμα κατά του κύρους του τουρκικού στρατού, δεδομένου ότι δεκάδες απόστρατοι αξιωματικοί έχουν ήδη καταδικαστεί κυρίως για τη νεότερη υπόθεση της «Βαριοπούλας». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 300 Τούρκοι αξιωματικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για τον ρόλο τους σε συνωμοσία που είχε στόχο την ανατροπή του νυν πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, το οποίο ιδρύθηκε ώς έναν βαθμό και από μέλη του Κόμματος της Ευημερίας του Ερμπακάν όταν αυτό ετέθη εκτός νόμου, έχει περιορίσει σημαντικά τις εξουσίες του τουρκικού στρατού.
Στις 28 Φεβρουαρίου 1997, ο τουρκικός στρατός ανάγκασε την τότε κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείτο το Κόμμα της Ευημερίας του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν, να απομακρυνθεί από την εξουσία, με το επιχείρημα ότι συμβάλλει στην άνοδο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην Τουρκία. Ο Ερμπακάν παραιτήθηκε τελικώς τον Ιούνιο του 1997, λίγους μήνες αφότου το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, το οποίο ήλεγχαν οι στρατιωτικοί, υποστήριξε ότι η πολιτική του ισλαμιστή πρωθυπουργού υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους όπως αυτός ορίζεται από το Σύνταγμα. Το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» στην Τουρκία επειδή το πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο άσκησε παρασκηνιακώς πιέσεις για να αναγκάσει τον Ερμπακάν να παραιτηθεί, αντί της ωμής παρέμβασης, όπως συνέβη στα πραξικοπήματα του 1960, του 1971 και του 1980. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman, το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997 επέβαλε σειρά περιορισμών στην έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων, μεταξύ των οποίων και η ανεπίσημη απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τις γυναίκες, η οποία ωστόσο εφαρμόστηκε ευρύτατα. Οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν τότε προχωρήσει και σε εκκαθαρίσεις, στον στρατό, αξιωματικών που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι είχαν σχέση με θρησκευτικές ομάδες αλλά και αξιωματικών που τηρούσαν απλώς τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ως μουσουλμάνοι. Επιπλέον, το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επέβαλε αυστηρότερο έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετές εφημερίδες.
Η έρευνα για το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997 συνεχίζεται, ενώ στο πλαίσιο αυτής, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 60 άτομα. Σημειωτέον ότι αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού βρίσκονται ήδη στη φυλακή κατηγορούμενοι για εμπλοκή τους στο πραξικόπημα που οδήγησε στην ανατροπή του Ερμπακάν. Ανάμεσά τους και ο Τσεβίκ Μπιρ, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την εποχή του πραξικοπήματος του 1997, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.