Συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με Ροχανί για τα πυρηνικά
The New York Times
Επί πέντε χρόνια, ο πρόεδρος Ομπάμα πάσχιζε να δώσει απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα: υπό ποιες συνθήκες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να διαδραματίσουν τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα και πότε θα αφήνουν άλλους να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία ή, τουλάχιστον, να μοιράζονται με την Αμερική το κόστος και τους κινδύνους μιας επέμβασης. Αρχικά κλιμάκωσε την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν, για να αναδιπλωθεί πολύ γρήγορα. Ενεπλάκη στον πόλεμο της Λιβύης, για να σταματήσει την επαπειλούμενη σφαγή, σύντομα όμως αποσύρθηκε, ενώ αρνήθηκε να αναμειχθεί στον περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Μια θεαματική εξέλιξη καταγράφηκε ξημερώματα Σαββάτου, όταν ο Ομπάμα, όπως έγινε γνωστό από επίσημες πηγές, συνομίλησε με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, με επίκεντρο την επίτευξη συμφωνίας περί το «πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Οπως δήλωναν πηγές του «Λευκού Οίκου», οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν στοχεύουν «σε μια συνολική λύση στο πρόβλημα και σε επίτευξη συμφωνίας». Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε την «ιστορική» εξέλιξη.
Παράλληλα, σε ένα άλλο μέτωπο, και με την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωνε ότι το δόγμα του συνεχίζει να εξελίσσεται. Οπως αναγνώρισε, η απροθυμία ακόμη και των Δημοκρατικών μελών του Κογκρέσου να υποστηρίξουν μια στρατιωτική απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα, που προκάλεσε τον θάνατο άνω των 1.000 Σύρων, τον οδήγησε σε ένα βασικό συμπέρασμα: ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κόσμο τα επόμενα χρόνια δεν είναι μια αμερικανική αυτοκρατορία, αλλά το χάος και η αποσταθεροποίηση στην περίπτωση που η Αμερική αποφασίσει να αναδιπλωθεί στα του οίκου της.
Υστερα από έναν περιπετειώδη μήνα, που ξεκίνησε με τα σχέδια για πυραυλική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων του καθεστώτος Ασαντ, ο κ. Ομπάμα δεσμεύθηκε, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, να αφιερώσει το υπόλοιπο της θητείας του σε δύο υψηλού ρίσκου διπλωματικές πρωτοβουλίες: στην εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Αν πετύχει εκεί όπου απέτυχαν τρεις προκάτοχοί του –οι πατήρ και υιός Μπους και ο Μπιλ Κλίντον– θα έχει σφραγίσει με εντυπωσιακό τρόπο την κληρονομιά του. Ο πρώην υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε προ ημερών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατέληξε στα σωστά συμπεράσματα ύστερα από μία δεκαετία αμερικανικών λαθών.
Βεβαίως, το Ιράν διαφέρει από τις προηγούμενες περιπτώσεις. Εδώ, το διακύβευμα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι πολύ μεγαλύτερο και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.