Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

«Όχι» στην Ε.Ε. λένε ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι

Σημαντικό ρόλο στη στάση αυτή διαδραματίζει η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.

Μειώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια η επιθυμία των Τούρκων πολιτών να δουν τη χώρα τους να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κατέδειξε μία μελέτη την οποία εκπόνησε το Τουρκικό-Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό και Επιστημονικό Ερευνητικό Ίδρυμα Tavak.
Ενώ οι θετικές γνώμες όσον αφορά την προσπάθεια ένταξης στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με το 2012, η σημασία που η τουρκική κοινή γνώμη δίνει στην Ευρώπη μειώνεται σταθερά.
Βασικός λόγος αυτής της μείωσης του ενδιαφέροντος είναι η αύξηση της αυτοπεποίθησης λόγω της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη και συνολικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Ένας από τους κύριους λόγους που άλλαξαν οι διαθέσεις των Τούρκων έναντι της Ε.Ε. είναι οι αρνητικές ενδείξεις που συνεχίζουν να έρχονται από τις χώρες της, ιδίως τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας.
Η ισλαμοφοβία, ο ρατσισμός, η τουρκοφοβία, είναι μεταξύ των αρνητικών παραγόντων που άλλαξε τις διαθέσεις της τουρκικής κοινής γνώμης απέναντι στην Ε.Ε., επισημαίνεται ακόμα στην έρευνα.
Πηγή: AMΠE
Δημοσίευση : 7 Oκτωβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.