Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Πρόθυμη η κυβέρνηση της Συρίας



Τη συνεργασία της για την καταστροφή των χημικών εκθείασε η διεθνής επιτροπή ελέγχουReuters, AFP
H Oργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, η οποία έχει αναλάβει το έργο καταγραφής των χημικών όπλων που διαθέτει η Συρία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού συνεργάζεται εποικοδομητικά, προσθέτοντας ότι η συμφωνία ακόμα και μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του «τιτάνιου έργου» εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του οργανισμού, Αχμέτ Ουζούμκου, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι οι επιθεωρητές πρόκειται να επισκεφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων περισσότερες από είκοσι τοποθεσίες όπου φυλάσσονται χημικά όπλα και ότι η καταστροφή του οπλοστασίου είναι εφικτό να ολοκληρωθεί περί το μέσον του 2014, εφόσον εξασφαλισθεί η συνεργασία των αντιμαχόμενων πλευρών. «Μέχρι στιγμής, η συνεργασία υπήρξε εποικοδομητική και θα έλεγα ότι οι Αρχές της Συρίας αποδείχθηκαν εξαιρετικά συνεργάσιμες. Αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία όλων των αντιμαχόμενων πλευρών, αν καταστεί δυνατόν να διασφαλιστεί, προσωρινή έστω, εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσουν οι ειδικοί να εργαστούν σε ένα καλό περιβάλλον, πιστεύω ότι θα είναι εφικτό να επιτευχθούν οι προκαθορισμένοι στόχοι», συμπλήρωσε ο κ. Ουζούμκου σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη. Τον περασμένο μήνα, η Συρία παρέδωσε στην Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων πλήρη κατάλογο με τα χημικά όπλα που διαθέτει στο οπλοστάσιό της, ωστόσο λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, το συριακό καθεστώς διαθέτει τουλάχιστον χίλιους τόνους αερίου σαρίν, αερίου μουστάρδας και νευροπαραλυτικού αερίου VX. Κάποιες ποσότητες τέτοιων χημικών όπλων έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πυραύλους, σε πυραυλικές κεφαλές.
Το χρονοδιάγραμμα
Μετά τη συμφωνία που συνήψαν τον Σεπτέμβριο Ρωσία και ΗΠΑ, η Συρία θα πρέπει να θέσει εκτός λειτουργίας έως τον Νοέμβριο όλα τα εργοστάσια παραγωγής χημικών όπλων και να αχρηστεύσει τα μηχανήματα με τα οποία γίνεται η φόρτωση των χημικών σε πυραύλους. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε προ εβδομάδος, ενώ ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο θα πρέπει να καταστραφεί έως τα μέσα του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ποσότητες χημικών φυλάσσονται σε περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Σήμερα στη Συρία βρίσκονται 27 ειδικοί, οι οποίοι όμως μεταβαίνουν μόνον σε περιοχές όπου είναι εξασφαλισμένη η ασφάλειά τους, ενώ όπως έγινε γνωστό, η Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων πρόκειται να επιτελέσει το έργο της μόνο σε περιοχές όπου είναι ασφαλείς. Ωστόσο, όπως είπε αξιωματούχος της οργάνωσης διατηρώντας την ανωνυμία του, αποθήκες τέτοιων εξοπλισμών που σήμερα βρίσκονται σε τοποθεσίες οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών είχαν εκκενωθεί πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Ωστόσο και αυτές πρέπει να ελεγχθούν από τους παρατηρητές.
Δημοσίευση : 13-10-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.