Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Προς νέα συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν για Συρία



Οι επιθεωρητές για τα χημικά όπλα άρχισαν το έργο τουςAFP, Reuters
Στις 6 Σεπτεμβρίου, η κατ’ ιδίαν συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20, στην Αγία Πετρούπολη, έθεσε τα θεμέλια για την κοινή ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία με στόχο την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, βάζοντας στο συρτάρι τα σενάρια στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ.
Ενα μήνα αργότερα, μια νέα συνάντηση των δύο προέδρων εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, δημιουργώντας ελπίδες για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με στόχο τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου. Ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου αποκάλυψε χθες ότι οι Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Συριακό, στο περιθώριο συνάντησης κορυφής της ζώνης Ασίας - Ειρηνικού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας, την ερχόμενη εβδομάδα.
«Οι δύο πλευρές εργάζονται για την οργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης και πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιηθεί» δήλωσε ο σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ. Πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε μέχρι χθες επιβεβαιώσει οριστικά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού APEC, καθώς η συνεχιζόμενη διαμάχη στις ΗΠΑ για το ακανθώδες ζήτημα του κρατικού προϋπολογισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ματαίωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του.
Στο μεταξύ, εννέα εκ των 19 ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων που βρίσκονται από προχθές στη Δαμασκό, ξεκίνησαν από χθες τις πρώτες επιθεωρήσεις θέσεων αποθήκευσης χημικών όπλων του κυβερνητικού στρατού, τις οποίες έχει γνωστοποιήσει στον διεθνή οργανισμό το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ. Βάσει της απόφασης 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι επιθεωρητές οφείλουν να καταστρέψουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή το πολύ τις αρχές Νοεμβρίου ορισμένες εκ των εγκαταστάσεων, ενώ η εξουδετέρωση του συνόλου των χημικών όπλων του Ασαντ προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014.
Παρά την έντονη διπλωματική κινητικότητα γύρω από το Συριακό, ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται με αμείωτη ένταση. Ο κυβερνητικός στρατός κατήγαγε στρατηγικής σημασίας επιτυχία, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Κανασέρ, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Κανασέρ βρίσκεται πάνω στον δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες διατηρούν από το καλοκαίρι του 2012 σημαντικούς θυλάκους, παρά τη διαρκή προσπάθεια του κυβερνητικού στρατού να τους απωθήσει. Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν το χωριό Μπακάρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου σημειώνουν διαρκή πρόοδο το τελευταίο διάστημα.
Εξάλλου, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, κατηγόρησε το συριακό καθεστώς για τη φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον βασανισμό πολλών εξ αυτών. Στη σχετική έκθεση, το Παρατηρητήριο καταγγέλλει και ομάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης για αυθαίρετες συλλήψεις, βασανισμούς και εκτελέσεις ακτιβιστών, δημοσιογράφων και μελών συνεργείων διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Τζο Στορκ, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, απηύθυνε έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας να πιέσουν και τις δύο πλευρές ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι.
Δημοσίευση : 04-10-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.