Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σπάνια ευκαιρία για τη Μόσχα στη Μέση Ανατολή


Reuters
ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Σπάνια ευκαιρία ανοίγεται στη Μόσχα, ώστε αυτή να ενισχύσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, χάρη στις νέες τριβές που αναπτύχθηκαν πρόσφατα μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Αράβων συμμάχων της στην περιοχή.
Παρότι ουδείς αναμένει ότι η Ρωσία θα παραγκωνίσει τις ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο ή στον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο Ισραηλινο-παλαιστινιακό, η εικόνα των ΗΠΑ ως απρόθυμου «χωροφύλακα» δημιουργεί φόβους σε πολλούς Αραβες ηγέτες, αντιμέτωπους με αυξανόμενες λαϊκές αντιδράσεις.
Την ίδια στιγμή, η επίμονη στήριξη που προσφέρει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στο συριακό καθεστώς έχει προκαλέσει τον θαυμασμό και τον φθόνο Αράβων ηγετών, ακόμη και όσων διαφωνούν κάθετα με την πολιτική του Κρεμλίνου. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι η Ρωσία έχει ελπίδες να ανακτήσει κάποια από την επιρροή που απολάμβανε η ΕΣΣΔ στη Μέση Ανατολή τις δεκαετίες 1950 και 1960, όταν τα νεαρά σοσιαλιστικά αραβικά κράτη αναζητούσαν στήριξη από τη Μόσχα.
Η επιτυχία του Πούτιν εξαρτάται, όμως, από δύο παράγοντες. Πρώτον, από την ικανότητά του να πείσει τον σύμμαχό του, πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ της Συρίας, να εγκαινιάσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το αντάρτικο, τηρώντας παράλληλα τη δέσμευσή του για καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. Δεύτερον, από την ικανότητα του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των κρατών του Κόλπου απέναντι στις αμερικανικές πολιτικές πρωτοβουλίες για τη Συρία, το Ιράν και την Αίγυπτο, χώρες όπου η Σαουδική Αραβία κατηγορεί τον Ομπάμα για υποχωρητικότητα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αιγυπτιακές αρχές υπέγραψαν μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Σεργκέι Σοϊγκού είχε επαφές με στόχο την πώληση μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας.
Η Ρωσία παρέδωσε οπλικά συστήματα αξίας 8,4 δισ. δολαρίων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μεταξύ 2008 και 2011, από 3,4 δισ. δολάρια την περίοδο 2004-07. Τα ποσά αυτά ωχριούν, βέβαια, σε σχέση με τις πωλήσεις αμερικανικού εξοπλισμού στην περιοχή, που ανήλθαν στα 21,8 δισ. δολάρια για το 2008-11.
Αξιωματούχοι κρατών του Περσικού Κόλπου και αναλυτές εκτιμούν πως το πρόβλημα των Αράβων με την Ουάσιγκτον εντοπίζεται στον πρόεδρο Ομπάμα και στους στενούς του συνεργάτες, που θεωρούν δεδομένη τη στήριξη των καθεστώτων αυτών απέναντι στο μόνιμο φόβητρο του Ιράν. Η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για τις ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο παρουσιάζει μια αμερικανική κυβέρνηση που αδιαφορεί για την τύχη των μικρών πλούσιων κρατών της περιοχής και την επιβίωση των δυναστειών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.