Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ανίερη συμμαχία του Χαμίντ Καρζάι με τους... Ταλιμπάν



Τορπίλισαν το σχέδιο οι ΑμερικανοίReuters, The New York Times
Εδώ και 12 χρόνια, οι Αμερικανοί μάχονται στο Αφγανιστάν εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, προστατεύοντας την κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι, κάτι που τους κόστισε ακριβά, σε δολάρια και ζωές στρατιωτών τους. Την Παρασκευή, αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τον ηγέτη των Πακιστανών Ταλιμπάν, Χακιμουλά Μεχσούντ, σημειώνοντας ισχυρό χτύπημα κατά των φανατικών ισλαμιστών.
Παρ’ όλα αυτά, οι διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν πρόσφατα ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι ο Καρζάι προσπαθούσε να σφυρηλατήσει στο παρασκήνιο μια «ανίερη συμμαχία» με Πακιστανούς... Ταλιμπάν, που πολεμούν την κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ και τους Αμερικανούς συμμάχους της στη γειτονική χώρα!
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, την περασμένη Δευτέρα, ο Καρζάι αποφάσισε να φέρει στην Καμπούλ τον Λατίφ Μεχσούντ (συγγενής του νεκρού Χακιμουλά Μεχσούντ), ανώτατο στέλεχος των Πακιστανών Ταλιμπάν, με πρόσχημα τις «ειρηνευτικές συνομιλίες» με τους ισλαμιστές αντάρτες ενόψει της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, στα τέλη του 2014. Ανώνυμοι Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, υποστήριζαν ότι πραγματικός στόχος των επαφών με τον Μεχσούντ ήταν η σύναψη μιας «συμφωνίας κυρίων»: η κυβέρνηση Καρζάι υποσχόταν ότι δεν θα έπληττε στρατιωτικά τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, οι οποίοι θα περνούσαν τα σύνορα αναζητώντας κρησφύγετα, στον βαθμό που οι τελευταίοι θα απείχαν από κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον της κυβέρνησης της Καμπούλ.
Εδώ και χρόνια, ο Καρζάι παραπονιόταν ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν ήταν δημιούργημα των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες συνέχιζαν να στηρίζουν τον αγώνα τους εναντίον της κυβέρνησης της Καμπούλ. Αυτή τη φορά, όμως –πάντα σύμφωνα με τους New York Times– ο Αφγανός πρόεδρος αποφάσισε να πληρώσει τους Πακιστανούς με το ίδιο νόμισμα: να προσφέρει ασυλία στους Πακιστανούς Ταλιμπάν όχι μόνο για να εκδικηθεί το Ισλαμαμπάντ, αλλά και για να έχει στα χέρια του ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών για το μέλλον της χώρας του.
Η διαρροή
Το μακιαβελικό αυτό σχέδιο διέρρευσε, ωστόσο, στους Αμερικανούς. Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιδρομή στο κονβόι του αφγανικού στρατού που μετέφερε τον Μεχσούντ στην επαρχία Λογκάρ και τον συνέλαβε, προκαλώντας την οργή του Καρζάι, ο οποίος είδε ξαφνικά το σχέδιό του να καταρρέει. Η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις ήδη προβληματικές συνομιλίες της Ουάσιγκτον με την Καμπούλ γύρω από το αμερικανικό αίτημα να παραμείνει ορισμένη στρατιωτική δύναμη στη χώρα και μετά το 2014.
Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί είχαν άλλη μία ευκαιρία να διαπιστώσουν τη ματαιότητα του δωδεκαετούς πολέμου σε μια αφιλόξενη χώρα, όπου βασιλεύουν η ίντριγκα και η παράνοια. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ο Καρζάι προθυμοποιείται να παίξει τόσο απερίσκεπτα με τη φωτιά, θρέφοντας τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κάποια στιγμή θα δαγκώσουν το χέρι που τους τάισε. Παρότι οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί Ταλιμπάν είναι επιχειρησιακά ανεξάρτητοι, ιδεολογικά και πολιτικά βρίσκονται απολύτως στο ίδιο μήκος κύματος, με μόνη διαφορά ότι οι πρώτοι είναι πιο πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν επιθέσεις πολύ μακριά από τη χώρα τους. Μάλιστα, ο Λατίφ Μεχσούντ εκτιμάται πως είχε εκπαιδεύσει τους ισλαμιστές μαχητές που αποπειράθηκαν, χωρίς επιτυχία, να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση στην πλατεία Times της Νέας Υόρκης, το 2010.
Τριμερής σύσκεψη
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο τους ηγέτες των δύο χωρών για μια τριμερή σύσκεψη κορυφής. Οπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας των συνομιλιών, Καρζάι και Σαρίφ συμφώνησαν να επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ αντιπροσωπεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Ειρήνης του Αφγανιστάν προκειμένου να συναντηθεί με τον μουλά Μπαραντάρ.
Ο Μπαραντάρ απελευθερώθηκε πρόσφατα με περιοριστικούς όρους και ελπίζεται ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο για την αναθέρμανση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης Καρζάι και των Αφγανών Ταλιμπάν. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εντατικές προσπάθειες του Τζον Κέρι να πείσει τον Χαμίντ Καρζάι για την αναγκαιότητα να αρθεί γρήγορα η εκκρεμότητα αναφορικά με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετά το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.