Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Οι ΗΠΑ ακυρώνουν προσέγγιση Καμπούλ -Πακιστανών Ταλιμπάν


The New York Times
Νέα ένταση στις ήδη περίπλοκες σχέσεις ΗΠΑ - Αφγανιστάν έχει προκαλέσει πρόσφατη, αποτυχημένη διπλωματική πρωτοβουλία της Καμπούλ με σκοπό τη σύναψη συμμαχίας με τους ισλαμιστές αντάρτες του Πακιστάν.
Το σχέδιο αφορούσε προσπάθεια των αφγανικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας να συνεργασθούν με τους -συμμάχους της Αλ Κάιντα- Πακιστανούς Ταλιμπάν, μετά την προγραμματισμένη για το 2014 αμερικανική αποχώρηση. Αιτία της έντασης στάθηκε το γεγονός ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έπιασαν τους Αφγανούς επ’ αυτοφώρω.
Εχοντας εξασφαλίσει πληροφορίες για συνάντηση Αφγανών με Πακιστανούς Ταλιμπάν, άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα επιχείρηση με στόχο πομπή οχημάτων, που μετέφερε στην Καμπούλ υψηλόβαθμο στέλεχος των Πακιστανών Ταλιμπάν, ονόματι Λατίφ Μεχσούντ. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και ο Μεχσούντ κρατείται έκτοτε από τους Αμερικανούς.
Η αφγανική κυβέρνηση χαρακτήρισε δημοσίως τον Μεχσούντ ως «ειρηνευτικό απεσταλμένο των ισλαμιστών», αν και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες παραδέχονται ότι η διπλωματική αυτή προσπάθεια αποτελεί μέρος σχεδίου εκδίκησης κατά του πακιστανικού στρατού. Η κυβέρνηση της Καμπούλ θεωρεί άλλωστε τον στρατό του Πακιστάν ως τον σημαντικότερο υποστηρικτή της ισλαμικής εξέγερσης στο Αφγανιστάν. «Η παροχή βοήθειας στους Ταλιμπάν του Πακιστάν είναι για μας μία ευκαιρία επιβολής της ειρήνης με τους δικούς μας όρους», λέει ανώτατο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας στην Καμπούλ.
Από τη σκοπιά της Ουάσιγκτον, όμως, η υπόθεση αυτή ξεσκεπάζει τη ματαιότητα των προσπαθειών τους στο Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ερωτηθέντες για την επιχείρηση σύλληψης του Μεχσούντ, δηλώνουν ότι διέσωσαν τους Αφγανούς από μεγάλο ατόπημα.
Η αφγανική αφήγηση, όμως, χρησιμοποιεί το περιστατικό ως περίτρανη απόδειξη της ωμής αμερικανικής παρεμβατικότητας, με Αφγανούς αξιωματούχους να μιλούν για επικείμενο ναυάγιο στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης Καρζάι και Ουάσιγκτον γύρω από την αμερικανική απεμπλοκή του ερχόμενου έτους.
Στέλεχος της κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι εξηγούσε ότι η φύση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή επιβάλλει τη σύναψη «ανίερων» συμμαχιών, μνημονεύοντας ως παράδειγμα την επιλογή της Ουάσιγκτον να συμμαχήσει με διαβόητους πολέμαρχους για την καταπολέμηση της εξέγερσης.
Οι αφγανικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι είχαν εξασφαλίσει τη σιωπηλή έγκριση των Αμερικανών ομολόγων τους, για τις πρώτες επαφές με τον Μεχσούντ το 2012. Υστερα από μήνες συνομιλιών με τον Μεχσούντ, η αφγανική μυστική υπηρεσία πέτυχε αρχική συμφωνία, που προέβλεπε ότι το Αφγανιστάν δεν θα ενοχλούσε τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, που κατέφευγαν στις ορεινές μεθοριακές περιοχές, εφόσον οι Ταλιμπάν απέφευγαν να επιτίθενται εναντίον αφγανικών δυνάμεων.
Στην πραγματικότητα, όμως, η Ουάσιγκτον αγνοούσε τα πάντα για τις μυστικές αυτές επαφές. Οταν οι αμερικανικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν για τα σχέδια του Μεχσούντ να επισκεφθεί την Καμπούλ, δεν έχασαν την ευκαιρία να συλλάβουν έναν τόσο σημαντικό στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.