Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ξανά και ξανά τα ίδια για αποπροσανατολισμό



Ξαναβρασμένα φαγητά καταντούν δηλητήριο. ΄Ετσι συμβαίνει και σήμερα για ακόμα μια φορά με τις απανωτές αναφορές για «μεγάλους αδελφούς» και μικρούς συγγενείς, και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και όλα τα συναφή στις βάσεις των Βρετανών στο νησί, σαν και είναι η πρώτη φορά που τα μαθαίνουμε και... συγκλονιστήκαμε!  Σαν και χρειαζόμασταν εδώ και 63 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα κλεμμένα έγγραφα του αμερικανού φυγά πληροφοριοδότη  Έντουαρντ Σνόουντεν, για να μάθουμε ότι οι Βρετανοί διατηρούν κατασκοπευτικούς σταθμούς στην Κύπρο! Έλεος. 
Πράγματα που γράφτηκαν και λέχθηκαν δεκάδες φορές τις τελευταίες δεκαετίες εν πάση περιπτώσει και όχι μόνο αυτό, όλα ήσαν εν πλήρη γνώση των Κυπρίων πολιτικών από το 1960.
Και βέβαια οι ΄Αγγλοι διατηρούν κατασκοπευτικούς σταθμούς στο νησί και οι εγκαταστάσεις στον ΄Αγιο Νικόλαο Αμμοχώστου είναι μείζονος σημασίας  (No.9 Signal Regiment Ayios Nikolaos) και οι καλύτερες που διατηρούν στο εξωτερικό και οι βασικότερες για την περισυλλογή πληροφοριών (παρακολουθήσεις). Και βέβαια διατηρούν τέτοιες και στο Τρόοδος αλλά και μικρότερες σε άλλα σημεία της νήσου (και βάσεων - Επισκοπής), τις οποίες χειρίζονται Βρετανοί στρατιωτικοί και υπάλληλοι του Υπ. Άμυνας της Βρετανίας με υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικές συσκευές κατασκοπείας, αλλά όλα διευθετήθηκαν με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και παραμένουν εν γνώση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
΄Οπως ήταν επίσης  εν γνώση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και το γεγονός ότι η  βάση στο Ακρωτήρι Γκρέκο δεν θα ήταν για τους Άγγλους αλλά για το ΝΑΤΟ. Για τους ευνόητους λόγους, όμως,  (αντιδράσεις εναντίον του ΝΑΤΟ από ΑΚΕΛ, ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) ο Μακάριος δεν έφερε ένσταση (όταν τον ενημέρωσαν οι Άγγλοι από το 1959)  στην νατοική εκείνη βάση με την ψευτο-κάλυψη ότι ήταν τάχατες των Άγγλων. ΄Οχι μόνο του ΝΑΤΟ ήταν αλλά και υπό την επίβλεψη ΤΟΥΡΚΩΝ αξιωματικών από το αρχηγείο της Σμύρνης...
Σήμερα μας βγήκε ο φυγάς Σνόουντεν,  ο οποίος για να ικανοποιεί του πάτρονες του Ρώσους,  που του έδωσαν άσυλο, σερβίρει κάθε λίγο και λιγάκι ξαναβρασμένα χίλιες φορές φαγητά που κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι (αλλά και ελλαδίτες) τα κάνουν «είδηση» παγκόσμιας εμβέλειας!
Στην περίπτωση μας όμως, τέτοιες επαναληπτικές μπαγιάτικες ειδήσεις, ειδικά σε ώρες που η χώρα μας περνά ιστορικές περιόδους με το Κυπριακό και την οικονομία, δεν μας βοηθούν καθόλου, γιατί  αποπροσανατολίζουν από τα σοβαρά και μεγάλα.
Γι΄αυτό βρίσκω αχρείαστο να ερωτείται ο Υπ. Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης κατά πόσον υπήρξε συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα που αφορούν παρακολουθήσεις από το έδαφος της ΚΔ και δη των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.  ΄Ολες οι κυπριακές κυβερνήσεις ξεκινώντας από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά τις εργασίες των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών στο έδαφος της Κύπρου μέσω του κατασκοπευτικού Σταθμού στον Άγιο Νικόλαου που μεταδίδει στο GCHQ που βρίσκεται στο Cheltenham της Αγγλίας. Εγώ τουλάχιστον έγραψα αναλυτικά στο βιβλίο μου «Από την Ένωση στην Κατοχή» που εκδόθηκε το 1995!
Τέλος, και άσχετο με την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας σε σχέση με το Κυπριακό και τη λύση της Διζωνικής που προωθεί και με την οποία διαφωνώ κάθετα, συμφωνώ με την δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Λίτινγτον ο οποίος ερωτηθείς για το θέμα (εβρισκόμενος στην Κύπρο 6/11/2013), είπε ότι πάγια θέση της Βρετανικής κυβέρνησης είναι να μην σχολιάζει τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Όμως, είπε, θέλει να καταστήσει  σαφή δυο σημεία:  «Υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τα όρια πρακτικής και δράσης και μεθοδολογίας τόσο των πρακτόρων όσο και των κρατικών αξιωματούχων» και δεύτερον ότι «πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν άνθρωποι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που είναι ασφαλείς και ζωντανοί χάριν στην δράση των μυστικών υπηρεσιών ενάντια στην τρομοκρατία». 
Εν κατακλείδι το δικό μας πρώτιστο πρόβλημα σήμερα  είναι το ξεκούμπωμα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και των κουβαλητών Τούρκων και η επιστροφή όλων μας στις κλεμμένες μας περιουσίες.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο
6.11.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.