Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Προς συμφωνία Ρωσίας – Ιαπωνίας


Το πρώτο βήμα για την άρση μιας ιστορικής εκκρεμότητας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έκαναν την Παρασκευή Ρωσία και Ιαπωνία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Φούμιο Κισίντα, αντίστοιχα, συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της εδαφικής διαφοράς που εμποδίζει, επί 68 χρόνια, τους δύο γείτονες να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης. Πρόκειται για το νησιωτικό σύμπλεγμα βόρεια της ιαπωνικής νήσου Χοκάιντο, το οποίο αποκαλείται από τους Ρώσους «Νότιες Κουρίλες» και από τους Ιάπωνες «Βόρειες Χώρες» και κατελήφθη από στρατεύματα της Σοβιετικής Ενωσης προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου Λαβρόφ - Κισίντα, θα υπάρξουν εντατικές διαπραγματεύσεις για το επίμαχο πρόβλημα σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, προς τα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου, με προοπτική τη σύναξη συνθήκης ειρήνευσης. Στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, γεγονός που αντανακλά την κοινή θέληση και των δύο πλευρών για ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.