Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Το πρόβλημα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν


Hürriyet 
(30/4/2009)


Ο Τ/ΥΠΕΞ Μπαμπατζάν, ο οποίος απάντησε στην εκτός ημερήσιας διάταξης ομιλία του βουλευτή του CHP Σουκρού Ελέκνταγ στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε ότι συνεχίζεται η διαδικασία που ξεκίνησε για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας και τόνισε:

«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των Προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Τα μηνύματα, που λαμβάνουμε και από τις δύο χώρες, είναι προς την κατεύθυνση ότι τα προβλήματα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν με πολιτική βούληση. Διακρίνεται πιθανότητα λύσης και γι’ αυτό δεν απαιτείται πολύ μακρό χρονικό διάστημα. Αν και οι δύο χώρες δείξουν την απαιτούμενη βούληση και αν η Ρωσία και οι ΗΠΑ θέσουν τη βαρύτητά τους, τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν σε λογικό χρονικό διάστημα.

Κάνουμε λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα διπλωματίας, εντός του οποίου βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις 6 χώρες, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ελβετία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και η Αρμενία. Στόχος μας είναι μια “win-win situation”. Σύντομα θα ξεκινήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα πολιτικών διαβουλεύσεων. Κατά το χρονοδιάγραμμα αυτό, το θέμα θα συζητηθεί σε όλες τις λεπτομέρειές του στις χώρες αυτές. Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν μετά από τις διπλωματικές επαφές μεταξύ των εν λόγω χωρών. 

Το διπλωματικό χρονοδιάγραμμα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας αναβαθμίστηκε μετά το Σεπτέμβριο 2008 σε πολιτικό επίπεδο. Το Αζερμπαϊτζάν ενημερώνεται επ’ αυτού στο ανώτατο επίπεδο επί συνεχούς βάσεως. Η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις με την Αρμενία πρέπει να είναι υπομονετική και προσεκτική. Δεν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις από τις αρχές και την πολιτική της Τουρκίας. 

Οι σχέσεις Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν, σε σύγκριση με άλλες χώρες, έχουν ιδιαιτερότητα. Πριν την επίλυση του θέματος του Καραμπάχ, δεν είναι εφικτό να δημιουργηθούν στην περιοχή μόνιμες σταθερές σχέσεις, που θα βασίζονται στην καλή γειτονία. 

Έγινε αντιληπτό ότι ορισμένες διατυπώσεις στη δήλωση Ομπάμα έγιναν λόγω εσωτερικής πολιτικής και το σχόλιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας. Κατά την επαφή που είχα με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, διατύπωσα τις απόψεις μας και τη λύπη μας για τη δήλωση Ομπάμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.