Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ποιον συμφέρει η κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ - Γεωργίας


 Το κατασκοπευτικό θρίλερ, οι απελάσεις διπλωματών, η αντίδραση της Μόσχας και οι φάκελοι για δυτικές ΜΚΟ και εταιρείες 

Του ανταποκριτή  στη Μόχα Αχιλλέα Πατσούκα

Στο ίδιο έργο θεατής βρέθηκε για άλλη μια φορά η διεθνής κοινότητα παρακολουθώντας τη νέα κρίση που ξέσπασε στις πολυτάραχες σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, με κυρίαρχο το ερώτημα αν αυτό το περιστατικό θα αποτελέσει μια ακόμα σκιά στις σχέσεις τους ή αν η ρήξη αυτή θα παγιωθεί. Το κατασκοπευτικό θρίλερ διαδραματίστηκε μεταξύ του τριγώνου Βρυξελλών, Τιφλίδας και Μόσχας. Ολα ξεκίνησαν πριν από δέκα περίπου ημέρες όταν από την έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Πέραν της σοβαρότητος του ίδιου του γεγονότος, που προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, υπάρχουν δύο λιγότερο γνωστές παράμετροι που έκαναν την οργή του Κρεμλίνου να ξεχειλίσει. Η πρώτη αφορά στον έναν εκ των δυο απελαθέντων Ρώσων διπλωματών, ο οποίος μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι, αλλά «τυγχάνει» να είναι ο γιος του πρέσβη της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ, που αποτελεί προσωπική επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η δεύτερη και σημαντικότερη κρύβεται πίσω από το γεγονός πως, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, δημιουργήθηκε η αίσθηση πως οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ ομαλοποιούνται. Προς αυτήν μάλιστα την κατεύθυνση, η ρωσική πλευρά το τελευταίο δίμηνο προχώρησε σε χειροπιαστές ενέργειες. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήλθε από τις Βρυξέλλες, όταν παρά τις ρωσικές εκκλήσεις αποφάσισαν να διεξάγουν κανονικά τη νατοϊκή άσκηση στη Γεωργία. Η αιτιολογία μάλιστα που προέβαλε το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσε να ματαιώσει την άσκηση εφόσον είχε προγραμματιστεί από τον περασμένο Απρίλιο, χαρακτηρίστηκε από το Κρεμλίνο επιεικώς παιδαριώδης. Το κεφάλαιο «Γεωργία» για τη ρωσική πλευρά δεν σταμάτησε στις νατοϊκές ασκήσεις. Την περασμένη Τρίτη είχαμε το πρώτο σοβαρό μεταπολεμικό επεισόδιο στις σχέσεις Γεωργίας - Ρωσίας, όταν η Μόσχα κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο Σαακασβίλι για υποκίνηση πραξικοπήματος - φαντάσματος και τη στάση που εκδηλώθηκε σε στρατόπεδο έξω από τη Τιφλίδα.

Οι απαντήσεις που έδωσε το Κρεμλίνο προς το ΝΑΤΟ και την Τιφλίδα ήταν διαφορετικού ύφους.

Ως αντίδραση στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως δεν θα παραστεί στη Σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στα μέσα του τρέχοντος μηνός, ενώ λίγες ώρες αργότερα το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωνε την απέλαση δύο Καναδών διπλωματών που εργάζονταν στην υπηρεσία ενημέρωσης στο γραφείο του ΝΑΤΟ στη Μόσχα, ως αντίποινα.

Μιλώντας στην «Κ», αξιόπιστη διπλωματική πηγή εξήγησε πως η επιλογή των δύο Καναδών δεν έγινε σε «καθεστώς λοταρίας», αλλά υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία. Αλλη μάλιστα πηγή υποστήριζε πως αν το ΝΑΤΟ επιθυμεί να ανοίξει τέτοιου είδους πόλεμο με τη Μόσχα, τότε η «Αεροφλότ» θα αναγκαστεί να προσθέσει ειδικές πτήσεις προς αρκετές δυτικές πρωτεύουσες, καθώς οι φάκελοι για Δυτικούς διπλωμάτες, εργαζόμενους σε ΜΚΟ και ξένες εταιρείες, οι οποίοι πέραν των βασικών τους καθηκόντων έχουν «άλλου είδους ανησυχίες», είναι ογκώδεις…

Με δεδομένο ότι τα εθνικά ζητήματα για τους Ρώσους αποτελούν ισόβια το ευαίσθητο σημείο τους, τα νέα προβλήματα που ξέσπασαν στις σχέσεις της χώρας με τη Δύση και ο δυναμικός χειρισμός από το Κρεμλίνο ίσως λειτουργήσουν και ως βάλσαμο στις πληγές που αφήνει η οικονομική κρίση.

Πηγή : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.