Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Προωθείται o Ζαλμάι Χαλιλζάντ στην Αφγανική κυβέρνηση


Της Helene Cooper
New York Times



Υψηλό αξίωμα στην αφγανική κυβέρνηση ενδέχεται να αναλάβει, χωρίς να εκλεγεί, ο πρώην πρεσβευτής του Τζορτζ Μπους στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, στο πλαίσιο σχεδίου που διαπραγματεύεται με τον Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι. Ο Χαλιλζάντ, Αμερικανός πολίτης, γεννηθείς στο Αφγανιστάν, είχε εξετάσει την προοπτική να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, ως αντίπαλος του Καρζάι, στις εκλογές που θα γίνουν το καλοκαίρι. Αλλά η προθεσμία της 8ης Mαΐου πέρασε και σύμφωνα με Αμερικανούς και Αφγανούς αξιωματούχους, ο Χαλιλζάντ διαπραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες με τον κ. Καρζάι την ανάληψη ενός αξιώματος στα ανώτατα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσία. Μια τέτοια συμμαχία θα ωφελήσει τον Καρζάι, καθιστώντας συνεργάτη του έναν δυνάμει αντίπαλο. 
Ο Αμερικανική κυβέρνηση δεν κρύβει την απογοήτευσή της για τον Καρζάι, ενώ ορισμένοι Αφγανοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ θα φέρει με τη συμμετοχή του μια ισχυρή, ικανή προσωπικότητα σε μια ολοένα και πιο δυσλειτουργική κυβέρνηση. Η θέση θα επιτρέψει στον Χαλιλζάντ να υπηρετήσει ως «ένας πρωθυπουργός, αλλά όχι ακριβώς πρωθυπουργός, καθώς δεν θα λογοδοτεί σ’ ένα κοινοβουλευτικό σύστημα», παρατήρησε κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. Η ανάληψη αυτής της θέσης θα επιτρέψει στον Χαλιλζάντ να διατηρήσει την αμερικανική του υπηκοότητα. Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη στο σχέδιο διορισμού του Χαλιλζάντ και αρνήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για τα καθήκοντα που πρόκειται να αναλάβει. Ο Καρζάι, όπως λένε, ήταν αυτός που προσέγγισε τον Χαλιλζάντ, ενώ η ιδέα προωθήθηκε και από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν. Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, ανησυχούν ότι οποιαδήποτε υποψία για την ανάμειξη της Δύσης στο σχέδιο θα κατέστρεφε τις πιθανότητες επιτυχίας του εντός του Αφγανιστάν.
«Αυτή η ιστορία μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ», σχολίασε η Τερεσίτα Σάφερ, ειδικός για θέματα Νότιας Ασίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον. «Η ιδέα να τοποθετηθεί ένας Αμερικανός σε ανώτατο αξίωμα του Αφγανιστάν ενέχει μεγάλο κίνδυνο τόσο για την αφγανική κυβέρνηση όσο και για το ενδιαφερόμενο πρόσωπο», προειδοποίησε η ίδια, αλλά πρόσθεσε: «Όποιος κι αν είναι αυτός που θα κυβερνήσει το Αφγανιστάν, θα πρέπει να βρίσκεται εκεί και με τα δύο του πόδια και ξέρω ότι ο Ζαλ έχει βαθιά γνώση της χώρας και έχει αναμειχθεί στις υποθέσεις της σε μεγάλο βαθμό, πράγμα στ’ αλήθεια ανήκουστο για πρεσβευτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.