Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Δηλώσεις Ερντογάν για Σαρκοζύ και Μέρκελ


CNN Türk 
(15/5/2009)


Ο πρωθυπουργός Ερντογάν από την Πολωνία, όταν δημοσιογράφος του υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζύ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ, οι οποίοι διατύπωσαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., είπε:

«Πριν απ’ όλα, εγώ θεωρώ ατυχείς τις δηλώσεις αυτές των δύο ηγετών. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι στην πολιτική απαιτείται εντιμότητα. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι πρέπει να τηρούμε όσα συζητούμε στις διμερείς και κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Ό,τι περιλαμβάνεται στο κοινοτικό κεκτημένο και ό,τι εφάρμοσαν προηγουμένως οι 27 χώρες, που τελικά εντάχθηκαν στην Ε.Ε., πρέπει το ίδιο να εφαρμοστεί και για την Τουρκία. Πάντα λέω πως, όταν έχει ξεκινήσει ένας αγώνας και διεξάγεται, δεν μπορούν να αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Μετά ο κόσμος θα γελάει. Θα λέει “μα, χαμένα τα έχουν;”. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε από αυτούς που τα χάνουν. Εγώ μίλησα πολλές φορές τόσο με τον αξιότιμο κ. Σαρκοζύ, τόσο και με την αξιότιμη κ. Μέρκελ. Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζουμε το εξής: Κανείς ποτέ δεν είναι μόνιμος στα αξιώματα αυτά. Όλοι έρχονται και παρέρχονται.

Εξάλλου, μίλησα για τα θέματα αυτά και με τον αξιότιμο Σρέντερ. Αλλά ποτέ δεν άκουσα από τον ίδιο τέτοια πράγματα. Αντίθετα, πάντοτε είχε θετικές απόψεις για την Τουρκία. Ποτέ δεν έκανε λόγο για προνομιούχες εταιρικές σχέσεις. Πάντοτε έλεγε ότι η πλήρης ένταξη είναι δικαίωμα και της Τουρκίας, όπως όλων. 

Όταν εκπληρωθούν αυτά που πρέπει να γίνουν σχετικά με τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, τότε και η Τουρκία θα καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε.. Αυτό είναι, άλλωστε, και εκείνο που πρέπει να γίνει. Εμείς δεν ζητούμε να μας δεχθούν, πριν εκπληρωθούν όσα πρέπει να γίνουν. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα, που έχει εναρμονιστεί, περισσότερο από πολλές άλλες εκ των 27 χωρών-μελών, με το κοινοτικό κεκτημένο. Είναι μια χώρα, η οποία μπορεί άνετα και ταχύρρυθμα να καλύψει τις ελλείψεις της. Και αυτό μπορεί να το κάνει σε κάθε θέμα, από τις ελευθερίες μέχρι τους οικονομικούς κανονισμούς, από την κοινωνική ασφάλεια μέχρι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

Σύντομα πρόκειται να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Προσπαθούν να δώσουν μηνύματα γι’ αυτές. Στη Γερμανία θα διεξαχθούν και οι εκλογές της χώρας αυτής και η κ. Μέρκελ στέλνει τα δικά της μηνύματα. Βέβαια, αυτό δεν είναι ούτε κομψό ούτε καλό. Αύριο, θα συναντηθούμε πάλι και θα κοιτάξει ο ένας πρόσωπο με πρόσωπο τον άλλο. Αυτά δεν είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν. 

Βέβαια, όταν στέλνονται τέτοια μηνύματα, επηρεάζεται αρνητικά και ο τρόπος, με τον οποίο βλέπει ο δικός μου λαός την υπόθεση της ένταξης στην Ε.Ε.. Επηρεάζεται αρνητικά ο τρόπος, με τον οποίο βλέπει ο λαός μου τους ηγέτες αυτούς. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε. Διότι, όταν γίνονται αυτά, τότε πρέπει και εμείς να εξηγούμε στο λαό μας κάποια πράγματα και να λέμε “όχι δεν είναι έτσι, αλλά έτσι”. Αλλά, βέβαια, δεν πρόκειται να κάνουμε και το συνήγορο ούτε της κ. Μέρκελ ούτε του κ. Σαρκοζύ. Την πραγματικότητα πρέπει να την ξέρει και ο λαός μου. Επίσης, πρέπει κι εμείς να εξηγήσουμε την κατάσταση ξεκάθαρα. 

Ασφαλώς, καμία από τις δηλώσεις μας αυτές δεν στρέφεται κατά του γερμανικού ή του γαλλικού λαού. Είναι δηλώσεις, που γίνονται έναντι αυτών που ασκούν πολιτική μέσω της Τουρκίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.