Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ανησυχεί το Ισραήλ για τις σχέσεις Τουρκίας – Χαμάς


Akşam
(14/5/2009) 


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου έστειλε στην Τουρκία υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, τον πρέσβη Μανόρ, συνοδευόμενο από αντιπροσωπεία, προκειμένου να έχει επαφές στην Άγκυρα.  

Η εφημερίδα σημειώνει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές του Ισραήλ, ο Μανόρ και η αντιπροσωπεία του κατά τις εδώ συνομιλίες τους ανέφεραν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά τα θέματα Χαμάς και Ιράν.

Η ισραηλινή πλευρά ανέφερε ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και ότι, ενόσω δεν αφήνει την τρομοκρατική της δραστηριότητα, δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, καθώς και τις συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης, δεν βοηθά στη λύση του προβλήματος της Γάζας.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, ανέφερε ότι τα προβλήματα μπορεί να επιλυθούν μέσω διαλόγου, ότι η Χαμάς έχει εκλεγεί από το λαό και ότι δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική της αναφορικά με το θέμα αυτό. 

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία κατά τις επαφές της έφερε στο προσκήνιο και τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, καθώς και την προσέγγιση της Τουρκίας με τη χώρα αυτή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του Ισραήλ, αλλά πρόβλημα ολόκληρης της περιοχής, και απευθύνοντας έκκληση για την αποδοχή μιας περιόδου αναμονής όσον αφορά το θέμα της υπογραφής μακρόπνοων οικονομικών συμφωνιών.

Η ισραηλινή πλευρά είπε ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο – κλειδί σε ένα εμπάργκο, που μπορεί να επιβληθεί στο Ιράν, και απηύθυνε έκκληση αποφυγής των κινήσεων εκείνων, οι οποίες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Ιράν.

Στις επαφές αναφέρθηκε και το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Συρίας – Ισραήλ, που προβλέπεται να αρχίσουν και πάλι με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας. Η νέα στάση, που θα τηρήσει το Ισραήλ, θα ανακοινωθεί στην Άγκυρα εντός μιας εβδομάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.