Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ο Ζάο γράφει για «τραγωδία στην Τιενανμέν»


Reuters

ΠEKINO. Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια από την απομάκρυνσή του από την εξουσία του και τέσσερα από τον θάνατό του για να σπάσει τη σιωπή του ο μεταρρυθμιστής Κινέζος ηγέτης Ζάο Ζιγιάνγκ και να καταγγείλει τους θανάτους των διαδηλωτών στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989 ως «τραγωδία».

Στα απομνημονεύματά του, τα οποία καταγράφηκαν υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, ενόσω ο Ζάο κρατείτο σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο ηλικιωμένος ηγέτης επαινεί τις δυτικού τύπου δημοκρατίες και κατακρίνει την στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων. Τότε, ένοπλοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα άρματα μάχης διέλυσαν τις διαδηλώσεις στη λεωφόρο Τσανγκ, πυροβολώντας στο ψαχνό.

«Τη νύχτα της 3ης Ιουνίου, καθόμουν στην αυλή με την οικογένειά μου, όταν ακούσαμε πυροβολισμούς», αφηγείται ο Ζάο. «Δεν είχε αποφευχθεί μία τραγωδία που θα συγκλόνιζε τον κόσμο». Ο Ζάο, ο οποίος το 1989 ήταν γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, δεν δέχεται την εκδοχή της τότε κυβέρνησης ότι οι φοιτητές που διαδήλωναν αποτελούσαν μέρος αντικομμουνιστικής συνωμοσίας.

«Τότε είχα πει ότι το μόνο που ζητούσαν από εμάς αυτοί οι άνθρωποι ήταν να διορθώσουμε τα σφάλματά μας. Δεν προσπαθούσαν να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα», εξηγεί ο Ζάο στο βιβλίο του «Αιχμάλωτος του Κράτους», που θα κυκλοφορήσει στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster, στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Τα απομνημονεύματά του -που περιέχονται σε μαγνητοταινίες διάρκειας 30 ωρών- δόθηκαν σε τρεις έμπιστούς του και φυγαδεύτηκαν εκτός Κίνας. Μέχρι τον θάνατό του, το 2005, ενδιαφερόταν για το μέλλον της Κίνας και πίστευε ότι το ΚΚΚ μετά το 1989 είχε τραβήξει έναν λανθασμένο συντηρητικό δρόμο, ενώ θα έπρεπε να ξεκινήσει μια σταδιακή μεταβατική περίοδος προς ένα δημοκρατικό πολίτευμα δυτικού τύπου.

Επίσης, οι περιγραφές του Ζάο για τον τρόπο με το οποίο τα στελέχη του Κόμματος τον εξώθησαν στο περιθώριο ρίχνουν φως στις διαμάχες και στα συντροφικά μαχαιρώματα προ εικοσαετίας. «Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι δεν επρόκειτο να είμαι εγώ ο γενικός γραμματέας του Κόμματος που θα κινητοποιούσε τον στρατό για να διαλύσει τη φοιτητική εξέγερση», εξηγεί. Ακόμα, αναφέρεται στη σχέση του με τον Ντενγκ Ξιαοπίνγκ. Ο Ζάο πιστεύει ότι ο Ντενγκ δεν ήταν κι τόσο υπέρ της πολιτικής χαλάρωσης και ελευθερίας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.