Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Σε αντίσταση κατά Ισραήλ καλεί ο Μπαργούτι


AFP, Α. Ρ.

ΡΑΜΑΛΑ. Ο φυλακισμένος Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαρουάν Μπαργούτι, προέτρεψε χθες τους συμπατριώτες του να χρησιμοποιήσουν τόσο τις διαπραγματεύσεις όσο και το όπλο της «αντίστασης», προκειμένου να επιτύχουν τον πολυπόθητο στόχο της ανεξαρτησίας. Ο κ. Μπαργούτι, αρχηγός της πρώτης και της δεύτερης Ιντιφάντα, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο Ισραήλ, καθώς έχει καταδικαστεί ως εγκέφαλος δεκάδων επιθέσεων αυτοκτονίας. Ο ίδιος αρνείται ότι συμμετείχε ποτέ σε δολοφονίες αμάχων, ενώ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, αποτελεί την πλέον δημοφιλή πολιτική φυσιογνωμία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες δεν αποκλείουν την παράλληλη «αντίσταση», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Κάλεσε επίσης τις αντιμαχόμενες πολιτικές ομάδες της Φατάχ και της Χαμάς να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον κοινό στόχο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξή του πάντως, όπως είπε, είναι το πάγωμα της κατασκευής εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα.



Την ίδια άποψη εξέφρασε σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Haaretz, και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Αμπάς, αν ικανοποιηθεί το εν λόγω αίτημα, είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση του μεσανατολικού ζητήματος εντός έξι μηνών. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, και του ζήτησε άμεσο πάγωμα των εποικισμών για έξι μήνες. «Αν οι συνομιλίες ξεκινήσουν αμέσως μετά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν καταλήξει στο μεσοδιάστημα», πρόσθεσε ο κ. Αμπάς, αν και διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση στο αίτημά του.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς την Γάζα την "σκοτώνουν" οι Τρομοκράτες της Χαμάς, Ισλάμικ Τζιχαντ και ο μπαμπάκας τους - το Ιράν. Είχαν πολλές ευκαιρίες για ειρήνη. Η Γάζα δεν είναι υπό κατοχή. Το Ισραήλ έφυγε το 2005. Δεν υπάρχουν ούτε έποικοι, ούτε στρατός.

    Μετακομίσαμε για άλλη μια φορά στην πιο λειτουργική πλατφορμα της Wordpress.

    H νέα μας διεύθυνση:

    http://israelyesgr.wordpress.com

    Ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας που διατηρούν ανοιχτό μυαλό και δέχονται να ακούσουν και τις απόψεις της πλευράς που δεν ακούγεται στα βασικά Ελληνικά ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.