Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Πολιτικό και ανθρωπιστικό αδιέξοδο στη Μ. Ανατολή


Η ειρηνευτική διαδικασία τελμάτωσε, οι Παλαιστίνιοι φυτοζωούν

The Guardian

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή έχει τελματώσει. Η εξάπλωση των εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζεται και οι ηγέτες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αρνούνται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο η ισραηλινή κυβέρνηση αποφεύγει το «πάγωμά» τους. Οι τελευταίοι γνωρίζουν, δε, ότι κανένα μουσουλμανικό κράτος δεν θα αποδεχτεί μια ευρύτερη συμφωνία όσο οι Ισραηλινοί διατηρούν υπό έλεγχο την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ αποτρέπουν την ολοκλήρωση της διαμεσολαβητικής προσπάθειας των Αιγυπτίων στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, η οποία θα καταστούσε εφικτή τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών εντός του 2010. Ενώπιον του αδιεξόδου, οι ηγέτες της ΟΑΠ έκριναν ότι ο Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να παραμείνει στον προεδρικό θώκο μέχρι τη στιγμή της διεξαγωγής των εκλογών – μια απόφαση που επικρίθηκε από πολλούς Παλαιστινίους.

Παράλληλα και ενώ η Συρία και η προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση είχαν, χάρη στη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, βρεθεί ένα βήμα πριν από τη συμφωνία, ο νυν πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απορρίπτει την όποια ανάμειξη της Αγκυρας. Εναλλακτική λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το Γενικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, επίσης, ενέκρινε έκθεση του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία Χαμάς και Ισραήλ καλούνται να διεξαγάγουν έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στον πρόσφατο πόλεμο. Θετική ανταπόκριση δεν αναμένεται.



Εντονη και αμεσότερη είναι η ανησυχία όσον αφορά τους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι καλούνται να περάσουν έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα. Βρέθηκα στην περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο και είδα ανθρώπους να κατοικούν σε αντίσκηνα, να τυλίγονται με πλαστικά και όχι με κουβέρτες ή να σκάβουν τρύπες στο έδαφος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προστατευτούν από το κρύο. Παρά τις δεσμεύσεις Παλαιστινίων αξιωματούχων και διεθνών υπηρεσιών ότι κάνενα εισαγόμενο υλικό δεν θα χρησιμοποιηθεί για αμυντικούς σκοπούς, οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την εισαγωγή τσιμέντου, προϊόντων ξυλείας και γυαλιού στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέλμα επί 30ετία

Έχω συζητήσει αναφορικά με τρόπους παροχής βοήθειας στον λαό της Γάζας, τόσο με Ευρωπαίους όσο και με Άραβες ηγέτες και η απάντηση που λαμβάνω είναι ότι το ισραηλινό εμπάργκο καθιστά αδύνατη την επιτυχία της όποιας προσπάθειας άμβλυνσης του δράματος τους. Οι δωρητές επισημαίνουν ότι έχουν επιδοτήσει με μεγάλα ποσά την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και εργοστασίων στην περιοχή, μόνο για να τα δούν να καταστρέφονται σε διάστημα λίγων ωρών από τις ισραηλινές βόμβες ακριβείας.

Έφτασε η στιγμή να αναγνωρίσουμε ότι εδώ και τριάντα χρόνια κανένα έθνος δεν κατόρθωσε να βγάλει τη Μ. Ανατολή από το αδιέξοδο και να πείσει τις δύο πλευρές ότι οφείλουν να συμμορφωθούν με τη διεθνή νομιμότητα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε ενεργό διαμεσολάβηση, αλλά ούτε οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει, ούτε είδε το φως της δημοσιότητας κάποιο νέο σχέδιο για την επίτευξη του στόχου της ειρήνης. Ο κ.Ομπάμα ορθώς επέμενε στη λύση της ίδρυσης δύο κρατών και στο πλήρες «πάγωμα« των εβραϊκών εποικισμών. Δεδομένου ότι το Ισραήλ απέρριψε το πλήρες «πάγωμα», η λογική καλεί τα μέλη του κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία, ΟΗΕ) να σταματήσουν να ασκούν βέτο σε κάθε καταδικαστικό για τους εποικισμούς ψήφισμα στα συμβούλια των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να υποχρεώσει τους Ισραηλινούς να αναθεωρήσουν και ενδεχομένως να φέρει τους Παλαιστινίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, το κουαρτέτο οφείλει να στηρίξει την τουρκική διαμεσολαβητική προσπάθεια και να καλέσει Ισραηλινούς και Σύρους να διαπραγματευτούν μια λύση για τα Υψώματα του Γκολάν. Επιπλέον και δίχως να κατηγορεί τη μία ή την άλλη πλευρά, το κουαρτέτο πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας ανακούφισης των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Το απαιτούν οι κραυγές απόγνωσης των άστεγων και των αδύναμων Παλαιστινίων της περιοχής.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.