Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Επίδοξοι τρομοκράτες από ΗΠΑ συνελήφθησαν στο Πακιστάν




ΣΑΡΓΚΟΝΤΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ. Τη στρατολόγησή τους στις τάξεις του ισλαμικού Ιερού Πολέμου (τζιχάντ) στο Πακιστάν φέρονται να επεδίωκαν οι πέντε νεαροί Αμερικανοί συλληφθέντες, τρεις από αυτούς πακιστανικής καταγωγής. Οι πέντε άνδρες, ηλικίας 19 με 23 ετών, κάτοικοι προαστίου της αμερικανικής πρωτεύουσας Ουάσιγκτον συνελήφθησαν την Τετάρτη στην πόλη Σαργκόντα της επαρχίας Παντζάμπ του Πακιστάν, ενώ οι πακιστανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι ύποπτοι είχαν συνάψει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε Πακιστάν και ΗΠΑ.

«Δηλώνουν με υπερηφάνεια ότι ήρθαν στο Πακιστάν για τη τζιχάντ. Εχουν άμεσες σχέσεις με την Αλ Κάιντα και σχεδίαζαν επιθέσεις μέσα και γύρω από τη Σαργκόντα», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής Ουσμάν Ανουάρ, που πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι όπου διέμεναν οι συλληφθέντες, η αστυνομία εντόπισε εξτρεμιστικά φυλλάδια, χάρτες πακιστανικών πόλεων και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.



Διαφορετική εικόνα παρουσίασε, όμως, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της επαρχίας του Παντζάμπ, Τζαβέντ Ισλάμ, που δεν έκανε λόγο για σχέσεις των υπόπτων με την Αλ Κάιντα. «Οι νεαροί ήρθαν πράγματι σε επαφή με εξτρεμιστικές οργανώσεις, από τις οποίες ζήτησαν εκπαίδευση σε όπλα και εκρηκτικά, προτού σταλούν στα πεδία μαχών της τζιχάντ. Οι ομάδες αυτές, όμως, απέρριψαν το αίτημα των συλληφθέντων, καθώς δεν διέθεταν “συστατικές επιστολές” από μέλη έμπιστων οργανώσεων», είπε ο Τζαβέντ Ισλάμ. Οι πέντε Αμερικανοί συναντήθηκαν με μέλη της σχετιζόμενης με την Αλ Κάιντα οργάνωσης Τζαΐς-ε-Μοχάμεντ στην πόλη της Χαϊντεραμπάντ, αλλά και με εκπροσώπους της Τζαμάτ-ουντ-Νταουά στη Λαχόρη.

Τρεις από τους συλληφθέντες έχουν πακιστανική καταγωγή, ένας κατάγεται από την Αίγυπτο και ο πέμπτος από την Υεμένη. Οι πέντε ύποπτοι φέρονται να συνεργάζονται απολύτως με τις αρχές. Πριν από μία εβδομάδα, οι οικογένειες δύο εξ αυτών επικοινώνησαν με το FBI στην αμερικανική πρωτεύουσα για να δηλώσουν την εξαφάνιση των παιδιών τους, τα οποία πίστευαν ότι επισκέπτονται συγγενείς στο Πακιστάν. Οι γονείς θορυβήθηκαν όταν παρακολούθησαν αποχαιρετιστήριο βίντεο, που τους είχαν αφήσει τα παιδιά τους και εμφάνιζε σκηνές μάχης, αλλά και προτροπές προς τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να αυτοπροστατευθούν.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την ανησυχία δυτικών κρατών, που φοβούνται ότι υπήκοοί τους πακιστανικής καταγωγής μεταβαίνουν στο Πακιστάν για να γίνουν μέλη οργανώσεων υπό τη σκέπη της Αλ Κάιντα ή σε αναζήτηση στρατιωτικής εκπαίδευσης δίπλα σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.