Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Αρχισε η έρευνα για τον πόλεμο στο Ιράκ



Αμφισβητήσεις για την επιτροπή Τσίλκοτ

The Economist


Η πέμπτη ειδική εξεταστική επιτροπή για τη βρετανική ανάμειξη στον πόλεμο του Ιράκ, υπό την προεδρία του σερ Τζον Τσίλκοτ άρχισε στις 24 Νοεμβρίου, αλλά πιθανότατα θα έχει την τύχη των προηγουμένων. Ο Γκόρντον Μπράουν συμφώνησε στη σύστασή της, το καλοκαίρι, ενδίδοντας σε όσους επέκριναν τις προηγούμενες προσπάθειες ως υπερβολικά μυστικοπαθείς και με περιορισμένη αναφορά στους πρωταγωνιστές - ειδικά τον Τόνι Μπλερ, τον προκάτοχο του Γκόρντον Μπράουν.

Η επιτροπή Τσίλκοτ φαίνεται να απαντά εν μέρει στις επικρίσεις. Ολοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις της, μέσω Διαδικτύου. Η έρευνα καλύπτει την περίοδο από το 2001 έως το 2009 και καλείται, μεταξύ άλλων να απαντήσει στο πολιτικό ερώτημα, πως η Βρετανία έφθασε να υποστηρίξει μια καθεστωτική αλλαγή στο Ιράκ, καθώς και τον επιχειρησιακό ρόλο των βρετανικών στρατευμάτων. Η νομιμότητα της εισβολής είναι επίσης υπό εξέταση.




Πρώην σύμβουλος


Ωστόσο, φαίνεται ότι η κατηγορία του εξωραϊσμού της υπόθεσης θα συνοδεύσει και τον σερ Τζον, όσο ειλικρινείς και αν είναι οι προσπάθειές του. Ορισμένες αμφισβητήσεις σχετικά με την επιτροπή είναι δικαιολογημένες. Ο κ. Μπράουν διόρισε τα μέλη της, ενώ, επιλέγοντας ως πρόεδρο έναν πρώην σύμβουλο για θέματα ασφαλείας και μέλος μιας προηγούμενης επιτροπής για το Ιράκ, προκάλεσε εύλογα κυνικά σχόλια. Η απουσία νομικών από την ομάδα -η οποία περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς, έναν πρώην διπλωμάτη και ένα ανεξάρτητο μέλος της Βουλής των Λόρδων- έχει ως αποτέλεσμα την υποβολή ήπιων ερωτημάτων στους μάρτυρες, διατείνονται κάποιοι. Ωστόσο, πολλοί επικριτές των παλιών επιτροπών δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν, αν το πόρισμα της επιτροπής δεν καταγγείλει τον Τόνι Μπλερ ως εγκληματία πολέμου. Ενδεχομένως, όμως, να μην υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι είπε ψέματα για την έναρξη του πολέμου.

Επιπλέον δεν είναι σαφές ότι η επιτροπή θα ανακαλύψει κάτι εντελώς καινούργιο. Στις πρώτες συνεδριάσεις της επαναλήφθηκαν παλιές ιστορίες, με πρόσθετο χρώμα. Ο σερ Κρίστοφερ Μέγερ, πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον από το 1997 έως το 2003, μπορεί μόνο να εικάσει, αν μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους το 2002, ο Μπλερ έδωσε τη συγκατάθεσή του για εισβολή στο Ιράκ. Ο αμερικανικός σχεδιασμός για την επαύριο της ανατροπής του Σαντάμ ήταν «καταστροφικός», σύμφωνα με τον Εντουαρντ Τσάπλιν, άλλοτε πρεσβευτή στο Αμμάν. Και ο σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, είπε ότι η εισβολή ήταν νόμιμη, αλλά «αμφιβόλου νομιμότητας». Η κατάθεση του Τόνι Μπλερ, το νέο έτος και άλλων κορυφαίων υπουργών, την εποχή του πολέμου μπορεί να μην είναι πολύ πιο αποκαλυπτικές, αν και θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν τον ρόλο του κ. Μπράουν στην πορεία προς τον πόλεμο.

Η επιτροπή αναμένεται να διακόψει τις εργασίες της, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, την άνοιξη, και είναι μάλλον απίθανο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2010. Αυτό αναστατώνει τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Θα ήθελαν ένα ενδιάμεσο πόρισμα, πριν από τις εκλογές, αλλά μάλλον υπερτιμούν το πολιτικό όφελος, που ενδεχομένως θα αποκομίσουν. Οι Τόρις στην αρχή υποστήριξαν τον πόλεμο, γι' αυτό και δίνουν την εντύπωση οπορτουνιστών όταν αποστασιοποιούνται σήμερα. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αποκόμισαν κέρδη από την αντιπολεμική στάση τους, στις προηγούμενες εκλογές, αλλά το Ιράκ ενοχλεί σήμερα λιγότερο τους ψηφοφόρους απ' ό,τι το 2005. Η θανατηφόρα αποστολή στο Αφγανιστάν -την οποία ο Μπράουν δεσμεύτηκε να ενισχύσει με ακόμη περισσότερους Βρετανούς στρατιώτες- το επιβεβαιώνει.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.