Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Διαψεύδει δημοσίευμα για το Ιράν


Αχμεντινετζάντ: «Δεν έχουμε αναπτύξει παραγωγή πυρηνικών όπλων

Α.P., ΑFP


ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Κατασκευασμένο» χαρακτήρισε χθες ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ το δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο το ιρανικό καθεστώς σχεδιάζει εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία τη δοκιμή συστήματος πυρηνικής πυροδότησης.

Ο Ιρανός πρόεδρος έκανε λόγο περί «κακόγουστου αστείου», ενώ δεν παρέλειψε να απορρίψει την προθεσμία του Λευκού Οίκου για την αποδοχή των προτάσεων του ΟΗΕ όσον αφορά την κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας πριν από το τέλος του έτους. Οι δηλώσεις του κ. Αχμεντινετζάντ έγιναν λίγες ώρες μετά τα νέα επεισόδια μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και των δυνάμεων ασφαλείας στην Κομ.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Αχμεντινετζάντ είχε δηλώσει πρόθυμος να υπογράψει μια συμφωνία για την επεξεργασία τμήματος του εμπλουτισμένου ουρανίου της χώρας στο εξωτερικό υπό τον όρο ότι οι ΗΠΑ θα επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό προς την ισλαμική δημοκρατία του Ιράν.

«Πρόκειται για κατασκευασμένα δημοσιεύματα κατόπιν παρεμβάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στο ειδησεογραφικό δίκτυο των ΗΠΑ, ABC, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου. Η εν λόγω εφημερίδα δημοσίευσε «απόρρητα έγγραφα», σύμφωνα με το οποία το Ιράν προετοιμάζεται εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία για τη δοκιμή συστήματος πυρηνικής πυροδότησης. Επικαλούμενος δε πηγές προσκείμενες σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου αποκαλύπτει ότι πρόκειται για έγγραφα της ιρανικής κυβέρνησης που χρονολογούνται από το 2007. «Οι κατηγορίες ότι έχουμε αναπτύξει μυστικό πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων είναι κακόγουστες και φυσικά ανυπόστατες», πρόσθεσε ο κ. Αχμεντινετζάντ, μιλώντας στο ΑBC.



Χθες, επίσης, κατά τη διάρκεια ομιλίας από την πόλη Σιράζ, ο κ. Αχμεντινετζάντ απέρριψε την προθεσμία της Δύσης για διευθέτηση της κρίσης πριν από το τέλος του έτους. «Λένε ότι μας δίνουν μέχρι το τέλος του χριστιανικού έτους», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος. «Ποιοι νομίζουν ότι είναι, τελοσπάντων», διερωτήθηκε ο ίδιος. «Εμείς είμαστε εκείνοι που τους δίνουμε μια ευκαιρία», συνέχισε. Ο κ. Αχμεντινετζάντ υποστήριξε, ακόμα, ότι «κάποιοι παραπληροφόρησαν τους Δυτικούς ότι είμαστε μια αδύναμη κυβέρνηση και εκείνοι με τη σειρά τους έκριναν πως η στιγμή είναι οι κατάλληλη για να ασκήσουν πιέσεις». Σύμφωνα με τον Ιρανό ηγέτη, ωστόσο, «οι Δυτικοί οφείλουν να γνωρίζουν ότι το ιρανικό έθνος είναι σήμερα δέκα φορές πιο ισχυρό σε σύγκριση με πέρυσι».

Η απάντηση του Αξελροντ

Απαντώντας στις επιθετικές δηλώσεις του κ. Αχμεντινετζάντ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Αξελροντ, υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν «κατασκευάζει» έγγραφα. «Ουδείς έχει ψευδαισθήσεις όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της Τεχεράνης», δήλωσε ο κ. Αξελροντ. «Τους έχουμε δώσει την ευκαιρία να αποδείξουν ότι δεν προσβλέπουν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά προς το παρόν την προσπερνούν» κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικά με το ζήτημα της προθεσμίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, ξεκαθάρισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει. «Η προθεσμία του Δεκεμβρίου είναι πραγματική», τόνισε. «Ηδη έχουμε αρχίσει να κινούμαστε στην κατεύθυνση της προώθησης νέων, αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν», αποκάλυψε ο ίδιος.

Τέλος, ξεκίνησε και πάλι η δίκη της νεαρής Γαλλίδας ακαδημαϊκού, Κλοντίντ Ρεΐς στην Τεχεράνη.

Η 24χρονη Ρεΐς συνελήφθη στα επεισόδια που ακολούθησαν την ανακοίνωση της νίκης του πρόεδρου Αχμεντινετζάντ στις εκλογές του Ιουνίου. Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι Ιρανοί επιδιώκουν την ανταλλαγή της με τον Ιρανό κατάσκοπο, Αλί Βακιλί Ραντ, ο οποίος εκτίει ισόβια ποινή κάθειρξης στη Γαλλία, έχοντας καταδικαστεί για δολοφονία.

Επίθεση κατά Μουσαβί

Τέλος, συνεργάτες του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, υποστήριζαν ότι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον τελευταίο από την Κομ, όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία του αντικαθεστωτικού κληρικού, αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μοντατζερί, στην Τεχεράνη. Στην ιστοσελίδα του κ. Μουσαβί, μάλιστα, αναφέρεται ότι ένα μέλος της αποστολής τραυματίστηκε όταν άγνωστος έσπασε το πίσω τζάμι του αυτοκινήτου.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.