Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Στο εδώλιο ο ναζί φρουρός Τζ. Ντεμιάνουκ



Υπηρέτησε στο στρατόπεδο εξόντωσης του Σομπιμπόρ – Δικάζεται στο Μόναχο
A. P.

ΜΟΝΑΧΟ. Ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης προσήχθη χθες ο Τζον Ντεμιάνουκ, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στην ανθρωποκτονία 27.900 Εβραίων, την εποχή που υπηρετούσε ως φρουρός του στρατοπέδου εξόντωσης του Σομπιμπόρ.

Ο 89χρονος συνταξιούχος εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ έφθασε στο δικαστήριο εμφανώς καταβεβλημένος, ξαπλωμένος σε φορείο και σκεπασμένος με λεπτή γαλάζια κουβέρτα. Ο συνήγορός του εγκαινίασε τη διαδικασία καταθέτοντας ένσταση, στην οποία κατηγορεί την έδρα του δικαστηρίου και την εισαγγελία του Μονάχου για διακρίσεις εις βάρος τού γεννημένου στην Ουκρανία Ντεμιάνουκ, υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί κατηγορούμενοι στη δίκη του Σομπιμπόρ είχαν τύχει καλύτερης μεταχείρισης. Ο δικηγόρος του Ντεμιάνουκ, Ούλριχ Μπους, τόνισε ότι η υπόθεση του πελάτη του δεν έπρεπε να φθάσει στα δικαστήρια, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση Γερμανών αξιωματικών του στρατοπέδου εξόντωσης στην κατεχόμενη από τους ναζί Πολωνία, που αθωώθηκαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη της δεκαετίας του 1970. «Πώς μπορείτε να υποστηρίζετε ότι όσοι έδωσαν τις διαταγές εξόντωσης είναι αθώοι και ότι όσοι δέχονταν τις διαταγές είναι ένοχοι; Σήμερα η αδικία κυριαρχεί στο δικαστήριο του Μονάχου», είπε ο κ. Μπους.

«Είναι καλά»

Ο Ντεμιάνουκ εκδόθηκε στη Γερμανία το Μάιο από τις ΗΠΑ, ενώ εφόσον καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή ειρκτής δεκαπέντε ετών. Ιατρός που εξέτασε τον Ντεμιάνουκ δύο ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αποφάνθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του. Οι συγγενείς του κατηγορούμενου, όμως, υποστηρίζουν ότι ο Ντεμιάνουκ είναι βαριά άρρωστος, ενώ για το λόγο αυτόν η εκδίκαση της υπόθεσης θα διαρκεί μόλις τρεις ώρες ημερησίως.

Ο Ντεμιάνουκ καταδικάστηκε στο Ισραήλ το 1988 για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πέρασε επτά χρόνια έγκλειστος σε ισραηλινές φυλακές, έως ότου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφανθεί, το 1993, ότι ο Ντεμιάνουκ δεν ήταν ο περιβόητος σαδιστής φρουρός «Ιβάν ο τρομερός» και διατάξει την αποφυλάκισή του. Ο Ντεμιάνουκ, που παραδέχεται ότι υπήρξε στρατιώτης του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, κατηγορείται σήμερα ότι κατετάγη εθελοντικά το 1942 στη Στρατιά Βλασόφ, που αποτελούνταν από Σοβιετικούς αιχμαλώτους, πρόθυμους να υπηρετήσουν τη ναζιστική Βέρμαχτ, μετά την αιχμαλωσία του στη μάχη του Κερτς στην Κριμαία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντεμιάνουκ υπηρέτησε ως «βάχμαν» (φρουρός) υπό τα Ες Ες στο στρατόπεδο του Σομπιμπόρ. Η πλευρά του Ντεμιάνουκ, όμως, αμφισβητεί το κυριότερο αποδεικτικό στοιχείο: ταυτότητα στρατιώτη των Ες Ες, με φωτογραφία που φέρεται να εμφανίζει τον Ντεμιάνουκ σε νεαρή ηλικία. Η υπόθεση της εισαγγελίας βασίζεται επίσης σε κατάθεση αποθανόντος Ουκρανού πρώην κρατουμένου στο στρατόπεδο, που τον αναγνώρισε.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.