Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Κίνα: Καταδίκη σε θάνατο πέντε ακόμη διαδηλωτών στο Ουρουμτσί


Κινεζικό δικαστήριο επέβαλε την εσχάτη των ποινών σε βάρος άλλων πέντε ανθρώπων για τη συμμετοχή τους στα αιματηρά επεισόδια νωρίτερα εφέτος στην Ουρουμτσί, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, στην δυτική Κίνα, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης σήμερα Πέμπτη.

Η νέα δίκη, για την οποία δεν μεταδόθηκαν πληροφορίες από Κινεζικά ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας / κυκλοφορίας, αυξάνει τον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβλήθηκαν για τις ταραχές στις τουλάχιστον 22, εκ των οποίων τουλάχιστον εννέα έχουν ήδη εκτελεστεί.

Ουιγούροι επιτέθηκαν σε Κινέζους Χαν στην Ουρουμτσί την 5η Ιουλίου, μετά τις διαδηλώσεις εναντίον των επιθέσεων από Χαν σε Ουιγούρους εργαζόμενους στη νότια Κίνα μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Οι Χαν εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις σε αντίποινα δυο ημέρες αργότερα. Ο συνολικός απολογισμός έφθασε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους 197 νεκρούς - εξ αυτών η πλειοψηφία ήταν Κινέζοι Χαν, η εθνότητα που πλειοψηφεί στην Κίνα.



«Συνολικά 22 κατηγορούμενοι σε πέντε υποθέσεις δικάστηκαν την 22α και την 23η Δεκεμβρίου», δήλωσε η Χου Χανμίν, διευθύντρια της υπηρεσίας πληροφόρησης της τοπικής κυβέρνησης, τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η Χου δεν διευκρίνισε ποιες ήταν οι κατηγορίες, που όπως δημοσιεύτηκαν σε τοπικές εφημερίδες. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί στην Σιντζιάνγκ από τον Ιούλιο, και οι τοπικές εφημερίδες δεν είναι προσβάσιμες. Το δικαστήριο στην Ουρουμτσί καταδίκασε άλλους πέντε κατηγορούμενους σε θάνατο με διετή αναστολή -ποινή που συνήθως μετατρέπεται σε ισόβια-, και άλλους οκτώ σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Τα ονόματα των 10 ανθρώπων που καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι Ουιγούροι ή Μουσουλμάνοι. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες δίκες για τα επεισόδια.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.